Stavanger Aftenblad

To vatn i Dalane kan få produksjon av ørret

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

SIRDAL: Norsk Ørret AS har fått med seg solide egersunder­e som Hans Kristian Mong og Frode Teigen. Merdene er allerede på plass i Sirdalsvat­net. Nå er drømmen å få til noe tilsvarend­e i Nodlandsva­tnet og Lundevatne­t.

Arnt Olav Klippenber­g

Planer er en ting, penger noe helt annet. Det vet alle som driver business. Derfor legges det merke til at Norsk Ørret AS har tunge aktører i ryggen. Fjord Serice i Flekkefjor­d og Svåholmen AS eier 47,5 prosent hver i selskapet. Bak navnet Svåholmen skjuler Egersund Group seg. Det er en av de største bedriftene i Eigersund. Eiere er folk som Frode Teigen og Hans Kristian Mong.

Nodlandsva­tnet

Selskapet er allerede i gang i Sirdalsvat­net. Produksjon­sanlegget ligger idyllisk til ved Rutlebekk og består av merder på 15 x 15 meter. Både Nodlandsva­tnet i Eigersund og Lundevatne­t ved Moi er steder vi vurderer for nye lokasjoner, sier Daniel Danielsen, daglig leder i Norsk Ørret.

I forslag til kommunepla­nen for Eigersund kan vi lese om et mulig anlegg for produksjon av brunørret i Nodlandvat­net.

– Det er veldig tidlig i prosessen, men siden kommunepla­nen nå er til behandling, fant vi det rett å melde vårt behov, sier Danielsen.

Frisk fisk

Det finnes noen klare fordeler med produksjon av ørret. Merdene gror ikke til, det finnes ikke lakselus og det er heller ikke påvist andre sykdommer på fisken. Den er med andre ord frisk som en fisk.

– Dødelighet­en her er kun 0,4 prosent, sier Danielsen.

Til sammenlikn­ing er dødelighet­en av laks i merder mellom 5 og 40 prosent alt etter hvor bra anleggene drives, ifølge NRK Trøndelag. Sirdalsvat­net strekker seg fra Tonstad til Sira. Det er 26,5 kilometer langt og største dybde er på 165 meter.

– Det hender folk tar båten fra Tonstad og kjører via kanalen til Moi på søndagstur for å kjøpe is, sier driftslede­r Mads Tjørhom.

Fra merdene har de utsikt til Astridholm­en. Det er der dronning Astrid skal ha født den seinere så berømte kongen Olav Tryggvason.

– Vi har 900.000 brunørret i merdene. De blir slaktet når de er rundt kiloet.

Villfisk

Daniel Danielsen forteller at ørreten ikke er «tam» som en oppdrettsl­aks. Derfor kan de ikke ha alle fiskene i en stor merd selv om det hadde vaert mer lønnsomt.

– Det utvikler seg fort rangordnin­ger og derfor må fiskene leve i mindre merder. Vi har erfart at jo bedre fisken trives, jo mer spiser den. Vi gjør alt for at fisken skal ha det bra.

Det hele begynte for noe år siden. Da overtok selskapet en liten konsesjon i Bjerkreim. Her testet de ut muligheten­e. Sommeren 2017 ble anlegget i Sirdalsvat­net åpnet. Nå selges ørreten som egen merkevare: «Sirdalsørr­et».

– Dere kan ikke kalle ørret fra Eigersund eller Lund for «Sirdalsørr­et»!

Danielsen og Tjørhom knegger lystig. Nå fikk de noe å tenke på. De viser stolt fram en fôrpose fra Skretting. Den selges nå over hele landet som «Select Sirdal». Det er tydelig at sirdalsnav­net holder på å feste seg når det gjelder oppdrett av ørret.

Lokal fisk

Sirdalsørr­eten er en lokal kjenning.

– Den kommer fra det vi kaller Fossbekk-stammen og regnes som stedegen. Sirdalsvat­net passer oss veldig bra. Her vi holder til fryser det ikke. På grunn av kraftverke­ne er det mye understrøm i vannet.

Danielsen forteller at de håper å komme i gang med settefiskp­roduksjon på Tonstad. Då håper de å kunne utnytte spillvarme­n fra det nye anlegget til Statnett.

– Ørret er et produkt for framtiden. Vi merker allerede interessen­e fra resturante­r. I tillegg håper vi på eksport til utlandet, sier Danielsen.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Daniel Danielsen forteller at Sirdalsvat­net er perfekt for oppdrett med store dybder og mye understrøm.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Daniel Danielsen forteller at Sirdalsvat­net er perfekt for oppdrett med store dybder og mye understrøm.
 ??  ?? Det er Mads Tjørhom, Svein Kåre Blom og Daniel Danielsen som jobber på anlegget i Sirdalsvat­net.
Det er Mads Tjørhom, Svein Kåre Blom og Daniel Danielsen som jobber på anlegget i Sirdalsvat­net.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway