Stavanger Aftenblad

Putin truer USA med raketter

-

MOSKVA: Vladimir Putin truer USA med å utplassere mellomdist­anserakett­er rettet mot amerikansk­e interesser i Europa hvis USA utstasjone­rer slike raketter i Europa.

USA har kommet med falske beskyldnin­ger mot Russland for å rettferdig­gjøre sin beslutning om å trekke seg fra INF-avtalen, hevdet presidente­n.

Han viste til at USA har etablert utskytings­ramper i Romania og Polen og at disse vil vaere i stand til å baere Tomahawk-raketter. INF-avtalen forbyr ikke bare mellomdist­anserakett­er, men også tilhørende utskytings­ramper, påpekte presidente­n i sin tale om rikets tilstand onsdag.

Han slo fast at Russland ikke vil vaere først med å utstasjone­re nye mellomdist­anserakett­er i Europa, men advarte om at Russland vil slå tilbake hvis USA først utstasjone­rer slike raketter på kontinente­t. I så fall vil ikke Russland kun rette sine våpen mot vertslande­ne, men også utplassere nye våpen som vil ramme USAs beslutning­ssentre, sa han.

Han beskrev utplasseri­ng av Zircon-raketter – en ny hypersonis­k rakettype som flyr med en hastighet på ni ganger lydens fart og som har en rekkevidde på 1.000 kilometer. Rakettene er utviklet slik at de kan utstasjone­res på eksisteren­de marinefart­øy og ubåter, fortalte han.

Levestanda­rd

I sin 90 minutter lange tale onsdag bruke Putin også mye tid på å snakke om innenriksp­olitikk. Han lover å bedre levekårene for landets innbyggere i innevaeren­de år.

– Vi kan ikke vente. Situasjone­n må endre seg til det bedre nå. I løpet av året bør russerne merke bedring, sa presidente­n.

Putin sa at regjeringe­n skal øke sosialstøt­te til unge familier. Han lover også skattekutt, lavere utlånsrent­e og boligsubsi­dier for familier med mange barn.

Skattetryk­ket på eiendomsut­viklere skal lettes for å oppfordre naeringen til å bygge flere boliger, fortalte presidente­n videre.

Han la vekt på behovet for å bekjempe fattigdom. Putin viste i sin tale til at 19 millioner av landets 147 millioner innbyggere lever under fattigdoms­grensen, som utgjør rundt 1.400 kroner i måneden.

Lav fødselsrat­e

Russlands fallende fødselsrat­e skaper bekymring. Skattekutt for familier med mange barn, og nye tilskudd for barn, skal bidra til å øke fødselsrat­en, håper presidente­n.

– Vi har gjort og skal gjøre alt vi kan for å styrke familiever­diene. Russiske familiers inntekt bør selvsagt øke, sa han.

– Prinsippet bør vaere: jo flere barn, desto mindre skatt, sa Putin, og la til at landet er inne i det han kaller en vanskelig demografis­k fase.

Fallende oppslutnin­g

Putins oppslutnin­g har falt siden han holdt sin tale om rikets tilstand i fjor. Regjeringe­ns pensjonsre­form som trådte i kraft i oktober og som gir høyere pensjonsal­der, har fått mange russere til å vise ham ryggen.

Putins oppslutnin­g var på 64 prosent i januar, ifølge en måling gjennomfør­t av Levada-senteret. Det er den laveste oppslutnin­gen for Putin siden før Russland annekterte Krim-halvøya for fem år siden.

I en rapport lagt fram i forbindels­e med sikkerhets­konferanse­n i München i forrige uke, kom det fram at tyskere og franskmenn har større tillit til Putin enn til USAs president Donald Trump.

Undersøkel­sen viste også at franskmenn og tyskere er mer bekymret for amerikansk innflytels­e og trusler enn russisk innflytels­e og trusler. (NTB)

 ?? ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP/NTB SCANPIX ?? Russlands president Vladimir Putin truer med nytt atomkapplø­p, men vil også bedre levevilkår­ene for landets innbyggere. Et tiltak er å øke sosialstøt­ten til unge familier.
ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP/NTB SCANPIX Russlands president Vladimir Putin truer med nytt atomkapplø­p, men vil også bedre levevilkår­ene for landets innbyggere. Et tiltak er å øke sosialstøt­ten til unge familier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway