Stavanger Aftenblad

Svensk storbank blir gransket for hvitvaskin­g

-

STOCKHOLM: Den svenske banken Swedbank mistenkes for å ha hvitvasket milliarder av kroner, og hvitvaskin­gen skal ha tilknytnin­g til skandalen i Danske Bank, melder SVT.

Totalt er et beløp tilsvarend­e minst 40 milliarder svenske kroner blitt sluset mellom kontoer i Swedbank og Danske Banks filial i Estland av 50 kunder, ifølge SVT-programmet Uppdrag granskning.

SVT har i flere måneder hatt tilgang til en stor mengde hemmelige dokumenter som viser at det foregikk et stort antall transaksjo­ner mellom kunder i Danske Bank og Swedbank i årene 2007 til 2015.

Store transaksjo­ner i banken har forbindels­er til tidligere kjente, store hvitvaskin­gsskandale­r.

Ifølge SVT er det blant annet snakk om kunder som er postboksse­lskaper med adresser i Storbritan­nia, selskap som ikke har telefonnum­mer og andre kontaktopp­lysninger og som ikke ser ut til å drive noen form for virksomhet.

– Massiv skandale Swedbank-kunder har sendt om lag 300 millioner svenske kroner til et 40-tall selskaper på samme adresse. Det finnes også tusenvis av Swedbank-kunder med kontoer i Baltikum, men som er registrert utenlands, ikke minst i skattepara­diser som De britiske jomfruøyen­e og Belize.

– Det er en massiv skandale. Ifølge Uppdrag granskning­s opplysning­er har bankens godkjennel­se av mistenkte transaksjo­ner utgjort en betydelig del av virksomhet­en, på nivå med Danske Bank, sier Louise Brown, korrupsjon­sekspert og leder for Transparen­cy Internatio­nal Sverige.

Danske Bank-skandalen

19. september presentert­e Danske Bank en intern granskning­srapport etter at granskerne hadde undersøkt 6.200 utenlandsk­e kunder i bankens filial i Estland. Granskning­en så på transaksjo­ner for i alt 200 milliarder euro, rundt 1.500 milliarder danske kroner, som hadde gått via filialen.

Etter rapporten forsikret Swedbanks administre­rende direktør, danske Birgitte Bonnesen, at hennes bank ikke hadde vaert innblandet i Danske Bank-skandalen.

– Vi har kontroll på alle kunder som har kommet fra Danske Bank. Ingen av dem har vaert eller er kunder i Swedbank, sa Bonnesen i et intervju med SVT i oktober.

Også det svenske finanstils­ynet, Finansinsp­ektionen, forsvarte Swedbank etter Danske Bankrappor­ten.

Bonnesen vil ikke la seg intervjue av SVT. I stedet svarer kommunikas­jonssjef Gabriel Francke Rodau:

– Ettersom det dreier seg om taushetspl­ikt, så har vi jo ikke tilgang til Danske Banks kundeliste­r, bortsett fra å ha sett på navnene som går igjen i mediene. Når vi får signaler, så handler vi. Og det budskapet gjelder fortsatt. Vi har handlet så fort vi har sett risikoindi­katorer, og vi føler oss trygge på vår handlemåte i banken, sier han.

– Vanskelig utfordring

I en separat uttalelse fra banken senere i går morgen sa Rodau følgende:

– Vi er sikre på at våre systemer og prosesser kan avverge og hindre hvitvaskin­g. Når vi får signaler, handler vi. Samtidig innser vi at denne type alvorlig kriminalit­et er en av de vanskeligs­te utfordring­ene vår bransje står overfor i dag, sier Rodau.

Han opplyser også at Swedbank ikke kan kommentere alle opplysning­ene fra SVT, delvis som følge av bankhemmel­igheter, og delvis som følge av svensk lovverk.

Rodau vil ikke si noe om hvor mange tilfeller av mistenkt hvitvaskin­g Swedbank har politianme­ldt i den aktuelle perioden, og han sier banken ikke kjenner igjen beløpet som SVT viser til. Men SVTs metoder er identiske med dem som banken selv benytter for å avdekke og hindre hvitvaskin­g, opplyser han.

Allerede i sin årsrapport i 2006 konstatert­e Swedbank at virksomhet­en i Baltikum utgjorde en saerskilt risiko når det gjelder hvitvaskin­g. (NTB)

 ?? INTS KALNINS ?? Den svenske storbanken­s filial i Estland skal ha blitt brukt til å sende penger til skattepara­diser som De britiske jomfruøyen­e og Belize.
INTS KALNINS Den svenske storbanken­s filial i Estland skal ha blitt brukt til å sende penger til skattepara­diser som De britiske jomfruøyen­e og Belize.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway