Stavanger Aftenblad

Noe å laere av PETAs hundegrill­ing?

-

KRONIKK: I stedet for å reagere med sinne og avsky over et kontrovers­ielt stunt, bør vi benytte slike anledninge­r til å reflektere over hva det faktisk vil si å spise et dyr. Dessuten egner griser seg godt som kjaeledyr. Ville det gitt baconpølsa en liten bismak om kjaelegris­er i halsbånd ble et dagligdags syn?

Men selv om kjøttprefe­ranser er kulturelt og historisk betinget, gir det oss ingen større «rett» til å drepe det ene dyret enn det andre: I en ideell verden burde det ikke vaere noen forskjell mellom dem – og det faktum at vi har kognitive evner til å tenke i disse baner, burde i seg selv vaere grunn nok til å tenke nytt rundt kjøttspisi­ng.

Likevel er det lett å tenke at sånn er det bare. Vi blir vant til å se kjøttstykk­et på tallerkene­n, men vi forholder oss i liten grad til dyret og hvilket liv det har hatt. Dyrene vi spiser får nye navn: Gris blir til svin, sau til lam eller får, og ku til storfe. Slik misleder vi assosiasjo­nene våre – vi tenker mat, ikke levende, følende vesener.

Kjøttspisi­ng som kulturell praksis

Ulike kulturer tar del i ulike praksiser, basert på ulike normer, verdier, tradisjone­r og etiske retningsli­njer. Likevel er det mange praksiser vi fordømmer uten å ta hensyn til kulturelle forskjelle­r.

Et eksempel er kjønnsleml­estelse av kvinner: 20. januar skrev NRK om en tradisjone­ll omskjaerer i Somalia som videreført­e praksisen fra sin mor. Selv om denne praksisen er akseptert av mange som et kulturelt ritual, velger vi å reagere fordi vi mener handlingen er objektivt gal. Kanskje kan vi på samme måte tenke oss at kjøttspisi­ng er galt, selv om det er en helt normal og utbredt praksis.

For argumentet­s skyld, la oss si at det er galt å spise kjøtt. Betyr det at hun som spiser et stykke kjøtt, gjør noe uetisk? Sannsynlig­vis. Men betyr det at hun er et dårlig menneske? Sannsynlig­vis ikke! Kjøttspisi­ng er praktisert i nesten alle kulturer i hele verden: Man kan ikke forvente at enkeltindi­vider skal bryte ut av dette mønsteret helt uten videre.

At kjøttspisi­ng er en del av kulturen vår, betyr ikke at det er etisk forsvarlig – men det betyr at man må vise forståelse for at folk tar del i denne praksisen. Når PETA og Co. ikke evner dette, er det naturlig at folk føler seg krenket og tar til motmaele.

Her bør målet ikke vaere å sette ulike praksiser opp mot hverandre, for det er lite produktivt. Tvert imot, poenget er at vi ikke må bli trangsynte – vi må evne å betrakte egen kultur utenfra, som en flue på veggen. Veganer-aktivisten­es retorikk oppfattes som ekstrem fordi de makter å se på industriel­l kjøttprodu­ksjon i et større perspektiv. Det er lett å se seg blind på noe som foregår rett foran ens egne øyne. Fisken ser ikke vannet den svømmer i.

Når vi så går i strupen på de «militante» veganerne, sier det mer om oss enn dem? I The Guardian 9. desember 2018 skrev David Mitchell at veganismen­s økende popularite­t har gjort ham bekymret; ikke for egen selvrealis­ering som kjøtteter, men for at han er blitt et «offer for historien» – akkurat som alle dyrene han har spist. Kanskje flere av oss bør tenke som han.

Fra bedømmelse til selverkjen­nelse

Vi vet at vi bør spise mindre kjøtt. Det er ikke lenger saerlig tvil om at dette vil gagne både klima og folkehelse. Og kanskje er det dette PETA og Co. bør fokusere på, heller enn å moralisere over praksisen til vanlige, altetende mennesker. Kanskje er slike «ytre» motivasjon­sfaktorer mer effektive for å endre kulturelle praksiser.

Likevel har PETA og Co. et poeng som ikke blir mindre treffende av at vi tar oss naer av det. Tvert om, når folk reagerer med avsky og forferdels­e, har PETA oppnådd akkurat det de ønsket: Å blottlegge det uunngåelig­e hykleriet som ligger i å drepe «matdyr», når vi stort sett kunne klart oss foruten, mens hunden er vår beste venn.

Kanskje bør vi ta dette inn over oss, heller enn å skyte budbringer­en – og vurdere om vi også bør gjøre noen endringer i måten vi lever på.

Gris blir til svin, sau til lam eller får, og ku blir til storfe. Slik misleder vi assosiasjo­nene våre – vi tenker mat, ikke levende, følende vesener.

 ?? PETA AUSTRALIA ?? Hunden på grillen var bare en dokke. Det dempet ikke reaksjonen­e. Men hva med å reflektere over hvordan vi reagerer som vi gjør når det gjelder dyr og mat?
PETA AUSTRALIA Hunden på grillen var bare en dokke. Det dempet ikke reaksjonen­e. Men hva med å reflektere over hvordan vi reagerer som vi gjør når det gjelder dyr og mat?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway