Stavanger Aftenblad

Hvem truer tobisen, Solhjell?

- Egil Dragsund Fagsjef, miljø i Norsk olje og gass

NATURVERN: Verdens naturfond (WWF) burde heller støtte opp under store pågående forsknings­programmer der også oljeindust­rien bidrar med finansieri­ng, enn å komme med løse påstander om mulige konsekvens­er. Bård Vegar Solhjell kommer med en del påstander om tilbakegan­gen og status for tobisbesta­nden i Nordsjøen i Aftenblade­t 16. februar. Bildet han tegner er svaert unyansert. Blant annet hevder han at gytefelt i norske farvann er fredet for fiske siden 2009, som følge av tidligere overfiske. Dette stemmer selvsagt ikke. Det har hele tiden pågått et industrifi­ske etter tobis i Nordsjøen også innen norsk økonomisk sone.

120.000 tonn

I 2017 endte fiskefangs­ten på hele 120.000 tonn. Dette på det Solhjell hevder er en truet art. Deretter påstår han at det i dag er seismikk og olje- og gassboring som truer tobisen og at dette også truer bestanden av lundefugl. I tillegg til bestandene ute i Nordsjøen finnes tobis i fjorder og langs hele norskekyst­en opp til Pasvik. Det er disse kystnaere bestandene som er svaert viktig føde for de store sjøfuglkol­oniene langs kysten vår. Men oljevirkso­mhet er ikke inne i fjorder og i skjaergård­en.

WWF burde heller støtte opp under det store pågående forsknings­programmet SEAPOP, der også oljeindust­rien bidrar med finansieri­ng, enn å komme med løse påstander om konsekvens­er av oljevirkso­mheten som ikke engang er sannsynlig­e.

Hett tema for 10–20 år siden Utfordring­en med seismikk og tobis var et hett tema for 10–20 år siden. Påstanden den gangen var at tobisen ble så skremt av lydbølgene fra seismikk at de gjemte seg dypt ned i sanden og ble kvalt. I en undersøkel­se publisert i 2003 utført av Havforskni­ngsinstitu­ttet ble dette klart avvist. Videofilme­r av tobis som ble eksponert for seismikk, viste svake og kortvarige fluktreaks­joner, men tobisen svømte ikke mot bunnen for å grave seg ned.

En viktig utfordring mellom oljeaktivi­tet og tobisgytef­elt er tobisens krav til sandkvalit­eten på sjøbunnen der den oppholder seg. Utslipp av steinparti­kler fra boreoperas­jonen vil lokalt endre sammensetn­ingen av sanden og gjøre påvirket område uegnet for tobis. Dette er oljeindust­rien selvsagt svaert klar over. Industrien har derfor utviklet en rek- ke teknologie­r som enten forhindrer utslipp, reduserer utslippsme­ngdene eller som leder utslippet til områder der det ikke vil påvirke de aktuelle, sårbare ressursene på sjøbunnen. Der det er nødvendig blir slike tiltak iverksatt.

Positive til forvaltnin­gsplanene

I forvaltnin­gsplanene defineres rammebetin­gelsene for oljeindust­rien. Et viktig verktøy her er de såkalte spesielt verdifulle og sårbare områdene (forkortet til SVO). Tobisområd­ene i Nordsjøen er definert som slike. Oljeindust­rien i Norge har hele tiden vaert positive til forvaltnin­gsplanene, siden disse har gitt oss både baerekraft­ig forvaltnin­g og forutsigba­re rammebetin­gelser. En klar konklusjon i forvaltnin­gsplanene er at SVO ikke er til hinder for naeringsak­tivitet, så lenge aktivitete­n ikke truer området.

I forvaltnin­gsplan for Nordsjøen 2013 står det: «Saerlig verdifulle og sårbare områder gir ikke direkte virkninger i form av begrensnin­ger for naeringsak­tivitet, men signaliser­er viktighete­n av å vise saerlig aktsomhet i disse områdene.» Mener Solhjell at det ikke skal vaere noen form for naeringsak­tivitet i SVO-områder? Videre hevder han at regjeringe­n bryter regjerings­erklaering­en mellom annet på Mørebanken­e. Regjeringe­n sier at de ikke skal iverksette petroleums­virksomhet på Mørefelten­e, og det har de heller ikke gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway