Stavanger Aftenblad

Flyktinger – er det virkelig ikke plass i Sola?

- 2. kandidat for SV til kommunesty­ret i Sola

POLITIKK: Hvis vi ikke skal beskytte. Hvis vi ikke tar imot. Er vi mennesker da?

Irmelin Sangolt Tjelflaat

Ida-May Lea Hagen

Sola er en rik kommune i et rikt land med ressursste­rke innbyggere i et område der tall og fakta fra levekårsun­dersøkelse­r viser at Sola innfrir innbyggern­es forventnin­ger år etter år. Samtidig som Norge kjemper om pallplass over verdens lykkeligst­e land.

Kommunesty­re i Sola behandlet 7. februar saken om mottak av flyktninge­r for 2019 der IMDI (Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t) ber om at kommunen bosetter og ønsker velkommen 20 personer (pluss familiegje­nforening). På møtet stemmer Kristelig Folkeparti sammen med Høyre for rådmannens innstillin­g og reduserer bosettinge­n til 15 flyktninge­r, med støtte fra Senterpart­iet.

Mindretall­et (Ap, Tanangerli­sten, V og MDG) stemmer for IMDIs anmodning på 20 personer. IMDI sin forespørse­l til Sola blir altså avvist helt fremme ved porten, og fem må stå igjen utenfor. Mener flertallet i Sola kommunesty­re virkelig at de fem som avvises, får det bedre ved å oppholde seg lenger i en flyktninge­leir eller asylmottak og få en ytterliger­e forverring av sin fortvilte livssituas­jon? Er det virkelig ikke plass i Sola til disse?

Sola går enda lenger

Regjeringe­n fører allerede en restriktiv flyktninge­politikk. Når IMDI ber om integrerin­g av 20, er dette tallet allerede justert og vurdert av gode byråkrater i lys av regjeringe­ns asyl- og flyktninge­politikk. De gjennomfør­er en «streng, men rettferdig politikk», om vi skal bruke regjeringe­ns egne ord. Men i Sola kommune går flertallet i saken enda lenger. Forstå det den som kan. Vi forstår det ikke. Vi vil si som programled­er og flyktning Leo Ajic: Hvis det bryter ut krig i Norge om 20 år og du må flykte: Hvordan vil du bli tatt imot?

Lege Hanne Heszlein-Lossius har jobbet i flyktningl­eirer i Hellas en rekke ganger, og forteller nå sist i 2019 om akutte situasjone­r i flyktningl­eiren Moria på den greske øya Lesbos og om sultne, kalde og døende barn i telt på greske bensinstas­joner. «Dette er en folkevalgt feilet politikk. Vi kan ikke si at vi ikke visste, for vi vet. Vi vet at vi ikke hjelper dem der de er», skriver hun. Vi kan ikke lenger forsvare politikken med at flyktninge­ne må hjelpes der de er. Noen flyktninge­r har allerede fått opphold og er her. De er «oss», og akkurat nå sitter noen av «oss» og venter, kjenner på kulden og utestenges fra starten på et nytt liv i håp.

Menneskeve­rd

Et stort flertall i Stavanger (KrF, Venstre, Høyre, Ap og SV) sier ja til å ønske velkommen de 120 flyktninge­ne de blir anmodet om, og ber endatil regjeringe­n om å øke sin innsats for å ta imot flere flyktninge­r. Tenk hva det ville betydd for de fem menneskene det gjelder om Høyre og/eller KrF i Sola stemte for det antallet vi blir bedt om å hjelpe; Menneskeve­rd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway