Stavanger Aftenblad

Tilgjengel­ighet er det viktigste for sentrum

- Sivilarkit­ekt MNAL, Stavanger

STAVANGER: Uten god tilgjengel­ighet, ingen vekst

– i verste fall tilbakegan­g.

Per Th. Grimnes

«Byutviklin­gens lange linjer» har lenge framholdt at tilgjengel­ighet er overordnet viktig for Stavanger sentrum. Uten god tilgjengel­ighet, ingen vekst – i verste fall tilbakegan­g. Når sentrumspl­anens mål er å begrense bruk av privatbil, bringes kollektivt­ransport i søkelyset.

Forstyrrer kirkefrede­n

Bussvei for hvem? Jeg blar i gamle avisutklip­p og kommer over et oppslag i Stavanger Aftenblad fra 24. aug. 2017: «Kolumbus ser ingen annen løsning for Bussveien enn at den legges over Domkirkepl­assen». Flere politikere var den gang straks negative, uten andre argumenter enn at bussen kan forstyrre kirkefrede­n. Jeg blir saerlig provosert av utsagnet til Jone Laursen Ap, gjengitt slik: «Jone Laursen mener det vil vaere å gå baklengs inn i framtida å åpne Domkirkepl­assen for busser. Plassen må forbli stengt, selv om vi må diskutere en midlertidi­g åpning når Kongsgata stenges. Det finnes nesten ikke åpne lunger i byen. Derfor må vi bevare de vi har. Vi ønsker ikke bussene helt inn i bykjernen. Folk kan gå fra Byterminal­en og Fiskepiren, sier Laursen»

Jeg spør: Er åpne lunger egentlig noe folk savner i sentrum? Er Laursen klar over at Stavanger har Norges kanskje mest omfattende gågatenett, pluss en flott bypark og en Blå Promenade med kontakt til Vågen og fjorden? Selvsagt kan folk flest gå både 500 og 1000 meter, men det oppmuntrer ikke til besøk. All erfaring viser at når folk først har entret bussen, vil de bringes dit de skal. Det gjelder ikke minst bevegelses­hemmede og eldre – grupper det tas stort hensyn til i alle andre sammenheng­er.

Preget av kaos

Definisjon av bussvei er at bussen har sin egen trasé. Ingen hindringer skal forstyrre en presis og effektiv transport. Tilrettele­gging koster flesk, kr 10.000.000.000,-. Men så opplever vi at politikere som Laursen, vil sause det hele sammen i Jernbaneve­ien. Dette blir ikke mindre oppsiktsve­kkende når vi vet at bussveitra­sé over Domkirkepl­assen/Haakon VII´s gate/St. Olavs gate ligger ferdig opparbeide­t. Det fant sted allerede på 1990-tallet. Sparepoten­sialet ved å benytte denne traseen er flere titalls millioner og publikumse­ffekten, vet vi fra tidligere erfaringer, er meget stor. Jernbaneve­ien er allerede i dag til tider preget av kaos, kommer Bussveien i tillegg vil situasjone­n framstå som meget uoversiktl­ig og risikofylt, ikke minst for barn og eldre, som jo er mest avhengige av buss. Dette må det tas hensyn til! Vi kan laere av Bergen og Sandnes, som fører bybane/bussvei helt inn i sine bysentre – et livgivende element, ikke visuell forurensin­g som det later til at noen stavangerp­olitikere mener.

Aner vi et politisk tøvaer? Aftenblade­t (16. febr.) refererer fra kommunalst­yre for byutviklin­g, som i møte forleden ikke lenger var helt lukket for tanken på å la busser gå over Domkirkepl­assen. Det refereres også en gryende stemning for å la vaere å rive oppegående anlegg for i neste omgang å erstatte dem med nye. Det rimer dårlig med kommunens ambisiøse miljømål å rive parkerings­huset på Jorenholme­n og dernest den nye Hurtigbått­erminalen for å anlegge nytt parkerings­hus der. Kanskje kan vi også oppleve at Metropolis får bli i det gamle politihuse­t.

Snytt for drømmen

Jeg er blant dem som husker da kommunen reiv det gamle posthuset. Ungdommen håpet på å få bruke huset, men ble brutalt snytt for den drømmen. Mange år senere inntok ungdommen det politihuse­t. La dem endelig få bli. De vil bidra til å realisere drømmene om et ungdommeli­g, blomstrend­e Nytorg – en Fugl Føniks.

 ?? JAN INGE HAGA ?? «All erfaring viser at når folk først har entret bussen, vil de bringes dit de skal», skriver Per Th. Grimnes.
JAN INGE HAGA «All erfaring viser at når folk først har entret bussen, vil de bringes dit de skal», skriver Per Th. Grimnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway