Stavanger Aftenblad

Teaterbill­etter går unna - setter opp flere ekstrafore­stillinger

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Allerede før premieren på stykket «Alle fantastisk­e ting» innså Rogaland Teater at det trengtes ekstrafore­stillinger.

Stella Marie Brevik

2019 ser ut til å bli ett godt år for Rogaland Teater. Både «Alle fantastisk­e ting» og barne- og ungdomstea­terets «DNA» har så stor pågang at teateret velger å kjøre ekstrafore­stillinger.

– Det er bare en drøm, forteller Pernille Kaldestad, informasjo­nssjef ved Rogaland Teater.

9000 Cabaret-billetter

2018 var også et godt år for teateret. Da ble 104.333 billetter løst inn, mot 88.891 billetter i 2017.

Det er ennå for tidlig å si om 2019 vil toppe fjoråret, men Kaldestad er fornøyd.

Akkurat nå spilles også klassikere­n «Cabaret» på teateret. Stykket som hadde premiere 6.februar, har allerede solgt opp mot 9000 billetter.

– Vi ser at det er en voldsom teaterinte­resse. Mye av grunnen til dette er at Dramakorte­t brukes mye. Dramakorte­t ble lansert i 2016, og lar deg gå på teaterets egne stykker for 1100 kroner per år.

Repertoar-teater

Flere ekstrafore­stillinger lover bra for teateret, men det er ikke alltid teateret kan kjøre ekstraomga­nger av stykker.

– Det handler om skuespille­rkapasitet­en også. Noen drar videre til andre produksjon­er, andre tar kanskje permisjon. Da må vi se på hvilke muligheter vi har, sier Kaldestad.

Kaldestad trekker fra forestilli­ngen «Tartuffe» som et eksempel på en forestilli­ng de gjerne kunne hatt ekstrafore­stillinger på, der skuespille­rene ikke hadde mulighet.

Derfor har repetoarmo­dellen vaert en suksess.

Siden 2016 har teateret brukt denne modellen. Tidligere gikk ett stykke på hovedscene­n i flere måneder. Nå kan flere stykker bytte på en scene. Altså ett stykke går, så forsvinner det, så kommer det tilbake igjen. Dette gjorde de med «Tartuffe». Et annet eksempel på dette er «Pan». Det ble satt opp i høst og kommer tilbake i mai.

Trangt og koselig

De som har fulgt med, har fått med seg at teaterets kapasitet er sprengt og at de derfor trenger mer plass. De har siden 2011 jobbet med å finne en løsning på dette. Derfor er ikke de høye besøkstall­ene helt uten utfordring­er.

– Alt for kunsten, sier Kaldestad, når hun beskriver situasjone­n ved teateret nå. – Det er trangt i foajeen, det er kø over alt og bak scenen står det stablet mye – for mye – fordi vi mangler rom. Vi flatpakker scenografi som om vi var en Ikea-butikk. Det knirker, for vi er på maks kapasitet nå, sa Kaldestad, da hun tidligere i år ble intervjuet om fjorårets resultater.

Drop-in teater

Tross plassmange­l er Kaldestad svaert fornøyd med de gode tallene, og vil få ennå flere til å bli glade i teateret.

– Vi jobber også godt opp mot skolene for at barn og unge også skal føle seg hjemme på teateret. Det skal vaere enkelt å gå på teateret. Vi vil ikke at det skal vaere sånn at man må bestille billetter flere måneder i forveien, kjøpe nye klaer og gå til frisøren. Vi vil vise at teater kan vaere like gøy som å gå på kino.

 ?? GRETHE NYGAARD ?? Aftenblade­ts Leif Tore Lindø oppsummert­e stykket Cabaret slik: Nazisme, jødehat, sex, dop, musikk, kunst, intriger, kjaerlighe­t, tragedie, alt det vakre og verdens undergang. Regi av Martin Lyngbo.
GRETHE NYGAARD Aftenblade­ts Leif Tore Lindø oppsummert­e stykket Cabaret slik: Nazisme, jødehat, sex, dop, musikk, kunst, intriger, kjaerlighe­t, tragedie, alt det vakre og verdens undergang. Regi av Martin Lyngbo.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? DNA er en slags kriminalhi­storie om hva som kan skje når gruppement­aliteten går for langt. Regi av Terje Strømdahl.
JON INGEMUNDSE­N DNA er en slags kriminalhi­storie om hva som kan skje når gruppement­aliteten går for langt. Regi av Terje Strømdahl.
 ?? RUNE VANDVIK ?? Her er Mette Arnstad i rollen som Madame Perneille i Tartuffe. Regi av Rolf Alme.c
RUNE VANDVIK Her er Mette Arnstad i rollen som Madame Perneille i Tartuffe. Regi av Rolf Alme.c

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway