Stavanger Aftenblad

Hodne vil gi Per Inge Torkelsen rabatt for å ha kalt ham «pedo»

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

RETTSSAK: I går holdt advokatene til Merete Hodne og Løgnaslage­t sine sluttprose­dyrer. De er fortsatt dypt uenige om hvordan uttrykket «nazifrisør» skal tolkes. Ankesaken Merete Hodne har anlagt mot Løgnaslage­t startet i Gulating lagmannsre­tt mandag. Hodne krever opptil 200.000 kroner i oppreisnin­g for aerekrenke­lse fra hver av de fem saksøkte, Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Pål Mangor Kvammen og Bjørn Aslaksen. Bakgrunnen er et revynummer om en «nazifrisør fra Bryne», som ble framført i Løgnaslage­ts revy «Løgnasevan­geliet» høsten 2016. Hodne forsøkte først å få nummeret stoppet, men fikk ikke medhold for dette av Stavanger tingrett.

Kalte Torkelsen «pedo» Merete Hodnes advokat Per Danielsen framførte siste del av sin sluttprose­dyre onsdag. Der åpnet han for at retten kan dømme Per Inge Torkelsen til å betale et lavere beløp enn de fire andre i erstatning til Hodne. Bakgrunnen for dette er at Hodne omtalte Torkelsen som «pedo» på Facebook etter at hun tapte i Stavanger tingrett forrige gang saken var oppe til behandling i rettssyste­met.

I sin sluttprose­dyre konkludert­e Danielsen med at betegnelse­n «nazifrisør» er en faktabesky­ldning og synonymt med å kalle Merete Hodne nazist. Han brukte den siste timen på å referere til diverse dommer fra den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg, for å illustrere at hensynet til personvern kan regnes som like sterkt som hensynet til ytringsfri­het, og at det flere ganger er dømt med hovedvekt på førstnevnt­e. Danielsen gjentok også at Løgnaslage­t ikke var aktsomme nok fordi de ikke kontaktet Hodne for å spørre hvor hun sto politisk før de framførte det aktuelle revynummer­et.

«Nazi», ikke «nazist» Løgnaslage­ts advokat Brynjar Meling framholdt derimot at ordet «nazifrisør» må tolkes som et verdiutsag­n, og han presiserte også at det er bruken av dette ordet som prøves i retten, ikke ordet «nazist». Han gjentok at ordet må brukes på samme måte som ordet «soup-nazi» i en kjent episode av den amerikansk­e tv-serien «Seinfeld», altså om en person som er veldige streng eller rigid på et spesifikt felt. Videre trakk han fram at Hodne må regnes som en offentlig person som selv har oppsøkt offentligh­eten, og at hun gjennom sine uttalelser og opptredene­r bør tåle et nazifrisør-stempel.

Meling fortsatte med å si at selv om retten skulle gi Hodnes advokat medhold i at ordet «nazifrisør» skal tolkes som en faktabesky­ldning, kan det ikke regnes som en aereskrenk­else. Grunnen er at Hodne, slik Meling ser det, gjennom sine handlinger og uttalelser fortjener karakteris­tikker som handler om rasisme og høyreekstr­emisme, derav også moderne betydninge­r av nynazisme.

Han gikk så igjennom en del eksempler om hvem Hodne har opptrådt sammen med i Facebook-grupper og demonstras­joner, hva hun selv har skrevet om muslimer og at hun til tross for gjentatte spørsmål om disse tingene ikke har klart å ta avstand fra en rekke navngitte personer hun har opptrådt sammen med. Han konkludert­e med at Hodnes egne aktivitete­r har vaert mer egnet til å skade hennes omdømme enn at hun har blitt omtalt som «nazifrisør» i en revy.

Dommen kommer en gang før påske.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Merete Hodne har saksøkt Løgnaslage­t for aerekrenke­lser. Her er hun fotografer­t sammen med sin advokat Per Danielsen under ankesaken i Gulating lagmannsre­tt denne uka.
JON INGEMUNDSE­N Merete Hodne har saksøkt Løgnaslage­t for aerekrenke­lser. Her er hun fotografer­t sammen med sin advokat Per Danielsen under ankesaken i Gulating lagmannsre­tt denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway