Stavanger Aftenblad

Luftslott i galleriet

- Trond Borgen

UTSTILLING: Hva er dette, egentlig?

Biter og brokker fra modernisme­ns kunst, nå oppvarmet som restemålti­d? Galleri Opdahl:

Walker Brengel, Ulrich Vogl, Lesser than the Hole. Maleri, object, t.o.m. 17. mars

Dette er en svaert forførende utstilling, flott montert, med full balanse mellom de to utstillern­e. I Galleri Opdahl trer jeg inn i et vakkert, tiltrekken­de rom – her er det godt å vaere. For her er maleriene og objektene til de Berlinbase­rte kunstnerne Walker Brengel og Ulrich Vogl montert som en pustende helhet, en luftig dialog mellom kunstnerne, og mellom de ulike arbeidene.

Men hva er dette, egentlig? Biter og brokker fra modernisme­ns kunst, nå oppvarmet som restemålti­d? Brengels bilder ligner på modernisti­ske colorfield­malerier som for lengst har gått inn i kunsthisto­rien; Vogls objekter trekker tankene mot 1960-tallets tidlige konseptkun­st – begge viser fram et repertoar som gjennom gjentakels­e blir stadig mer tømt for innhold. Som klisjéer.

Utstilling­en viser i hvor stor grad deler av samtidskun­sten nå er avhengig av et støtteappa­rat, i form av kunstteori og galleritek­ster. For det er umulig å forstå den, om jeg vil ha mer enn den overfladis­ke førsteoppl­evelsen, uten å dykke ned i den språklige kortslutni­ngen som utstilling­en naermest tvinger meg til å foreta: en slags postkonsep­tuell neokonsept­ualisme. Nei, ikke fall av akkurat her; videre lesning er lett forståelig.

Desillusjo­n: Postkonsep­tuell er denne kunsten fordi den kommer etter 60-tallets første bølge med konseptkun­st, hvor kunstnerne la vekt på idé og prosess mer enn på et tradisjone­lt kunstverk. Neokonsept­uell er den fordi Brengel og Vogls arbeider tar opp i seg, på ny, mange av aspektene fra den første konseptkun­sten – men nå uten modernisme­ns utopiske drøm om å føre kunsten lenger fram og høyere opp. I all sin vakre prakt er derfor det som nå vises i Galleri Opdahl en utstilling av desillusjo­n og manglende framtidstr­o.

Langt inne i disse to kunstnersk­apene hører jeg et ekko av 1800-tallets forestilli­ng om det sublime, dvs. den doble følelsen av både tiltreknin­g og frykt mennesket har når det står foran overvelden­de natur, og som noen av romantikke­ns malere uttrykte i kunsten (Caspar Friedrich David, Peder Balke). Senere ble det sublime igjen aktivert i det nonfigurat­ive maleriet i årene etter annen verdenskri­g, av bl.a. Barnett Newman og Mark Rothko, som for å gi betraktere­n en sjelden opplevelse av åndelighet, da kun mulig gjennom billedkuns­ten.

Jeg ser utstilling­en som en lek med denne sublime forestilli­ngen: Brengel maler et blått rektangel i en lys malt innramming, som om det er en data- eller TV-skjerm på høykant (The Absorbunt»), et altfor trangt billedrom. Og hans helsvarte maleri «A Framed Black Square» har også den samme begrensnin­gen innebygget, i form av rammen, som bekrefter at billedromm­et slett ikke er uendelig, og dermed ikke kan vaere sublimt. Etter Malevich og Rothko er slike malerier kun et slag i luften, synes Brengel å si, der han stiller ut det fåfengte som en kvalitet i seg selv.

Absurd: Vogls manipulert­e tredimensj­onale kart gjør noe av det samme, der han leker med prosessen, dels som en absurd rekonstruk­sjon av geografisk­e elementer, dels som en utvisking av disse, i «Entfärbt/Decolorize­d», komplett med tekstilfil­le som har visket bort deler av Nord-Europa. Vogl manipulere­r et kartografi­sk kildemater­iale som tilsynelat­ende er en readymade, en funnet ferdigvare – dog ikke lenger i Duchamps ånd, men som en anemisk lek for innvidde neokonsept­ualister. Det samme gjør han i «Hollow Flags», en rekke med gjennomsik­tige tekstiler som henger ut fra veggen på flaggsteng­er, som for å vise hvordan nasjonalit­eter også kan gå i oppløsning (i hvert fall når kunstneren leker med dem).

Og midt i rommet: Brengels tre «Totem»-skulpturer, forførende vakre, men, viser det seg, laget av bygningsin­dustriens betongelem­enter og skumgummi. Det er dette Haris Giannouras, forfattere­n av den engelske teoritekst­en som følger utstilling­en, kaller for ironisk metafysikk. Altså meningstom­het, rett og slett.

Den forførende utstilling­en viser seg å vaere et luftslott med klart metapreg, for det vi ser er kunst som biter sin egen kunsthisto­rie i halen. Og jo mer den biter, jo mer sluker den – og jo mindre blir tilbake. I så måte er utstilling­stittelen treffende: «Lesser than the Hole»; den viser at det som er tilbake er enda mindre enn et tomt hull. De to utstillern­e arbeider hardt for å vise begrensnin­gen og meningsløs­heten i visse av vilkårene for dagens kunst. De stiller opp et speil foran egen kunst, og det de ser der, er tomhet.

 ?? TROND BORGEN ?? Walker Brengel, «The Absorbunt», olje på lerret, 2018.
TROND BORGEN Walker Brengel, «The Absorbunt», olje på lerret, 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway