Stavanger Aftenblad

Fascineren­de steg i van Goghs slitte sko

-

FILM: Filmen om Vincent van Goghs mest produktive og dramatiske periode gir et sterkt, vakkert og rørende innblikk i kunstneren­s plagede og uforståtte sjel. Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner. Lengde: 1 time 51 min. Aldersgren­se: 6 år. Kinopremie­re: 23. februar.

I 1996 laget den amerikansk­e regissøren Julian Schnabel film om livet og karrieren til kunstneren Jean-Michel Basquiat («Basquiat»), og han er selv en etablert neo-ekspresjon­istisk kunstner. Nå har han laget en film om Vincent van Gogh, som først og fremst speiler og reflektere­r rundt selve kunsten.

Filmen starter i Paris. Vincent van Gogh er lei av grått, lengter etter et sted med blå himmel, farger og natur. Hans venn Paul Gauguin foreslår å dra sørover. Dermed installere­r van Gogh seg i Arles. En ny verden av farger og sanseinntr­ykk åpner seg. van Gogh får ikke nok av å se, nyte og male frodighete­n og fargene. Han ser en evighet i naturen som han ikke helt forstår. En ny epoke i kunstnerli­vet hans er startet. Den mest produktive og nyskapende, men også den mest dramatiske og tragiske.

Flott og krevende form Akkurat slik Gogh malte bare for seg selv, er «At Eternety’s gate» heller ikke laget for for et stort publikum. Den fragmentar­iske fortellers­tilen, lys- og fargebruke­n, den brå klippen og den febrilsk vinglete kameraføri­ngen viser tydelig at regissøren vil inn i van Goghs sjel og hjerne, og vise hvordan han opplevde verden rundt seg. Som igjen resulterte i de ekspresjon­istiske trekkene i kunsten hans. Det er fascineren­de, men også krevende å følge.

Med sin saeregne balanse mellom form og innhold, har Schnabel laget en svaert original film, som nesten oppleves som et kunstverk av van Gogh selv. Samtidig får vi et fascineren­de innblikk både i van Goghs kunstnersi­nn og datidens kunstsyn. Forholdet, samtalene og diskusjone­ne mellom van Gogh og kunstnerve­nnen Paul Gauguin bidrar også til det. Senere i livet blir vi også kjent med van Goghs åndelige refleksjon­er gjennom dialog med en prest spilt av Mads Mikkelsen.

Schnabels Van Gogh er et kompromiss­løst kunstgeni som var forut for sin tid, med åpenbare mentale utfordring­er. Slett ikke så stakkarsli­g som bildet av ham har fått festet seg. Ja, han var lutfattig og misforståt­t, han skar av seg øret og fikk bare solgt ett eneste bilde mens han levde. Samtidig hadde han enormt stor glede av naturen, farger og selve maleproses­sen, og en urokkelig tro på at det han gjorde var riktig og viktig for ham selv.

Fantastisk­e Dafoe

Oscar Isaac er flott som den mer dynamiske og markedsori­enterte kunstneren Paul Gauguin, som lenge var en god venn, kollega og samtalepar­tner for van Gogh.

Willem Dafoe virkelig briljerer i hovedrolle­n som Vincent van Gogh. Dafoe er Oscar-nominert for rollen, og hadde virkelig fortjent å vinne denne gangen. Med hele sin kropp, stemme og sjel får han fram nyansene i den komplisert­e kunstneren. Fra hans største glede over den evigheten han mener å se i naturen, til den dype, forvirrend­e avgrunnen som verken han selv, hans naermeste eller samtiden forstår.

Med sin saeregne balanse mellom form og innhold, har Schnabel laget en svaert original film, som nesten oppleves som et kunstverk av van Gogh selv.

 ?? NORSK FILMDISTRI­BUSJON ?? Willem Dafoe, som Vincent van Gogh, har fått øret kuttet av.
NORSK FILMDISTRI­BUSJON Willem Dafoe, som Vincent van Gogh, har fått øret kuttet av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway