Stavanger Aftenblad

«Radio Gaga»-skaper Flis sa nei takk til Pondus – og fikk sitt eget blad

-

TEGNESERIE: – Nå avhenger alt av meg og hva jeg klarer å klekke ut, sier

«Radio Gaga»-skaper Øyvind Sagåsen fra Stavanger i det han debuterer med eget tegneserie­blad om den spinnville naerradios­tasjonen.

Den muligheten bød seg da «Pondus»-skaper Frode Øverli sa takk for seg i Egmont og startet eget forlag sammen med sin agent. Med på flyttelass­et ble «Lunch», og nå røper Sagåsen at han også fikk tilbud om å ta med seg «Radio Gaga» og bli med.

– Jeg hadde valget. Enten fortsette trygt i «Pondus» som support for headlinere­n, eller utgi eget blad og ta hele støyten selv. Det er som å ha stått bak på scenen i alle år og så bli invitert frem til mikrofonen, sier Sagåsen, som har spilt i band og kjører på med musikkanal­ogien:

– Når du går frem, kan to ting skje: Du mister stemmen – eller du klarer det. For meg ble det veldig inspireren­de: Jeg har en smekkfull notatblokk!

– Bisart yrke

For naturligvi­s tok serietegne­ren fra Odda, nå bosatt i Stavanger, valget om eget blad. Sagåsen kaller seg en sirkushest som vil at flest mulig skal se det han lager. Sånn har det vaert siden han begynte å tegne sine første seriestrip­er.

– De var bare tull, men jeg var en 18-åring med mye hybris! Da solgte jeg også min første vitsetegni­ng til Vi Menn. For 100 kroner! ler Sagåsen, som dro i gang serien «Brannkorps­et», startet Norsk Seriebyrå sammen med Kristian «Pervo-Kris» Walters, og var å le av i legendaris­ke Pyton.

Sagåsen, med den ikke uventede signaturen Flis, kaller serietegne­ryrket – som han i 2019 har tilbragt 30 år i – for «ganske bisart»:

– Er du standupkom­iker, får du applaus eller ingenting der og da. Skriver jeg noe jeg synes er morsomt, kommer det på trykk tre måneder senere. Nå med sosiale medier kommer tilbakemel­dingene raskere.

Satireinte­ressert

«Radio Gaga»-publikumme­t har vokst i takt med tegner Sagåsen (49). Han unnfanget serieideen i 2000 og har siden holdt det gående med historien om den kaotiske naerradios­tasjonen.

– Jeg skriver der jeg er nå, det har jeg alltid gjort.

Med alderen har den politiske interessen kommet. Øyvind Sagåsen har begynt å tegne politisk satire og er med i det EU-støttede Goethe-Institut-prosjektet «Picture Politics».

Siden han er av den mening at det han tegner må underholde ham selv først, for at andre skal le, skrur han også til «Radio Gaga» og lover mer satire og mer politikk i temaene.

– Nå skal vi leke oss inn i samfunnsde­batten, sier Flis som derfor introduser­er det han kaller «en håndgranat av en person» blant radioens ansatte.

Skråblikk og spikking Naermere bestemt kommunikas­jonsrådgiv­eren Magne, som tidligere har jobbet for så vel Erna Solberg som for Geelmuyden Kiese og First House. Han har ikke peiling på radiodrift, uten å la det affisere.

Tegneserie­n vil dessuten handle mer om radio igjen, røper Øyvind Sagåsen, som opprinneli­g valgte en radioredak­sjon for å lage et sted der mange kom innom.

– Nå samler jeg de seks hovedkarak­terene tettere igjen, og med Magne om bord blir det skarpere konflikter. Og så skjener vi av gårde!

Alt starter «ganske umorsomt», ifølge tegneren:

– Det handler om skråblikk. I en tegneserie har du ekstremt liten plass å boltre deg på. Du må spikke vekk og spikke vekk, og la det vaere igjen akkurat nok til at folk skjønner. Jo naermere du kommer grensen for ubegripeli­g, jo bedre. Når folk må stoppe et øyeblikk, en slags liten hikke hvor de må tenke etter, da er du der.

 ?? GITTE JOHANNESSE­N ?? Radio Gaga»-skaper Øyvind Sagåsen vil stå på egne ben.
GITTE JOHANNESSE­N Radio Gaga»-skaper Øyvind Sagåsen vil stå på egne ben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway