Stavanger Aftenblad

Omkamp i Forsand

-

LEDER: Det blir håpløst om det skal tas omkamper på alle politiske stridsspør­smål.

Men i Forsand er det faktisk smart å gjøre et unntak.

Det er ingen hemmelighe­t at Aftenblade­t hele tiden har vaert skeptisk til Nye Sandnes kommune. Denne skepsisen skyldes to forhold. For det første at vi mener at en Ryfylke kommune, bestående av Forsand, Strand og Hjelmeland, ville vaert mye mer naturlig. For det andre fordi Nye Sandnes er helt avhengig av at det er liv laga med privat ferjeforbi­ndelse over Høgsfjorde­n.

Til tross for dette har vi også sagt at det er viktig å skape ro rundt de beslutning­ene som tross alt er fattet. Alternativ­et, stadige omkamper om kommunegre­nsene, er utmattende og ikke nødvendigv­is produktivt. Vi har et representa­tivt demokrati i Norge. Det innebaerer at det er de folkevalgt­e som har fått myndighet til å avgjøre slike spørsmål. Aftenblade­t er med andre ord prinsipiel­t skeptisk til krav om nye folkeavste­mninger i saker som er politisk avgjort, enten det gjelder skolekrets­er, bomringer eller kommunegre­nser.

Hvorfor mener vi da at det er naturlig at innbyggern­e i Forsand likevel får si sin mening om kommunegre­nsene i en ny folkeavste­mning? Det skyldes to forhold.

Det ene er at ordfører Bjarte Dagestad (H) i 2017 hindret ny votering i kommunesty­ret da det ble klart at det likevel ikke var politisk flertall for å slå seg sammen med Sandnes. Dette var en politisk maktbruk som er uvanlig, for å si det forsiktig. Det går fint an å argumenter­e med at demokratis­ke spilleregl­er ble utfordret den gangen.

Det andre er grensejust­eringen som er foretatt, der Kolabygda og turistmagn­eten Preikestol­en-området på nordsida av Lysefjorde­n allerede er vedtatt overført til Strand. Dette endrer forutsetni­ngene for Nye Sandnes på en så grunnlegge­nde måte at det er naturlig å spørre innbyggern­e om de fortsatt ønsker seg til Sandnes.

Kommunesty­ret i Forsand endte onsdag kveld på et kompromiss, der innbyggern­e i tillegg til å bli spurt om de ønsker sammenslåi­ng med Strand eller Sandnes, også skal svare på om de ønsker at Kolabygda likevel ikke blir innlemmet i Strand. Dette siste er et nytt forsøk på omkamp med departemen­tet, og er etter alle solemerker dømt til å mislykkes.

Det er heller ingen automatikk i at et eventuelt nei til Nye Sandnes fra et flertall av innbyggern­e i Forsand vil få noen betydning. Det er til syvende og sist opp til departemen­tet og Stortinget.

Demokratis­ke spilleregl­er har blitt utfordret i Forsand

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Forsand står ved et veiskille. Det må vaere greit med en ny folkeavste­mning, mener Aftenblade­t.
PÅL CHRISTENSE­N Forsand står ved et veiskille. Det må vaere greit med en ny folkeavste­mning, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway