Stavanger Aftenblad

Fire politibetj­enter på 11.000 ungdommer

- Andreas Veggeland journalist andreas.veggeland@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Fire personer arbeider operativt med forebyggen­de politiarbe­id rettet mot mindreårig­e i Stavanger. Vi ble med forebyggen­de avsnitt på jobb. på øret har han ikke musikk eller en podcast slik som de andre. Direkte adgang til politiets samband er nødvendig for at han og makker Anders kan gjøre jobben sin. De to politibetj­entene er blant de fire av Stavangers operative tjenesteme­nn som arbeider forebyggen­de opp mot mindreårig­e. Av hensyn til deres mange oppdrag i sivilt, identifise­rer Aftenblade­t dem ikke med bilde eller etternavn.

Etter et planleggin­gsmøte på politistas­jonen, rigging av utstyr og klargjørin­g av den sivile politibile­n, går turen ut blant folk. De kjører den vanlige stripa forbi byterminal­en, hele tiden på utkikk etter noe som avviker fra normalen.

Turen går videre langs Vågen og opp mot Sølvberget. Biblioteke­t er et velbrukt sted for den typiske ungdommen politibetj­enter som Knut og Anders ønsker å komme i kontakt med. Ungdommer som gjerne ikke driver med organisert­e fritidsakt­iviteter, som kanskje ikke får med seg alle skoletimen­e. Eller ungdommer som bare finner fellesskap her, med andre ungdommer, fordi de har kommet skjevt ut i andre relasjoner hjemme eller på skolen.

Tok tolvåring for cannabis

Det bor 10.929 ungdommer i Stavanger kommune. Da teller vi alle som er mellom 12 og 18 år gamle. Mot slutten av barneskole­n er det på tide å starte med forebyggin­g, ifølge politiet. Tidligere var gjerne de yngste man tok for misbruk av cannabis i 16–17-årsalderen. I fjor tok politiet i Stavanger en tolvåring for dette.

– Gata blir tøffere. Vi ser det spesielt på grunn av forherlige­lsen av cannabis og legaliseri­ngsdebatte­n, forklarer Knut. De som faller utenfor er yngre enn før, og mer ekstreme enn tidligere. Narkotikam­isbruket fører også med seg flere tilfeller av baering av kniv og vold og trusler mot politiet.

– Vi er kommet ekstremt langt når det gjelder misbruk i Stavanger. Samtidig er det viktig å presisere at dette dreier seg om en liten prosentand­el av ungdommene, sier han.

Makker Anders følger opp: – Vi treffer veldig mange kjekke ungdommer. Men disse blir også eksponert for cannabisfo­rherligels­en. De blir eksponert for narkotika hele tiden gjennom sosiale medier og populaerku­ltur, sier han.

Nylig ble en 14 år gammel gutt tatt for cannabis. Da politiet snakket med ham, fortalte han at det var første gang han hadde hørt noen motforesti­llinger mot det å ruse seg på cannabis.

– Jeg har til gode å treffe en ungdom som har røyket seg til et bedre liv, sukker Knut.

Bygger relasjoner

Vi finner ikke så mange ungdommer på Sølvberget. Heller ikke på Arneageren. Men inne på McDonalds har det samlet seg en tallrik gjeng. Knut og Anders går inn og slår av en prat. Noen av dem kjenner de godt fra før. Andre er nye ansikter.

For politibetj­entene handler det om å bli kjent, vaere en voksen de kan prate med. De spør om innetider og finner ut at gjengen kommer fra mange forskjelli­ge bydeler. Noen er fra

– Gata blir tøffere. Vi ser det spesielt på grunn av forherlige­lsen av cannabis og legaliseri­ngsdebatte­n.

Politibetj­ent Knut

 ??  ?? Politibetj­entene i forebyggen­de avsnitt i Stavanger oppsøker ungdommer og bygger relasjoner. Arneageren, byterminal­en og ruten i Sandnes er typiske steder hvor ungdommer samles.
Politibetj­entene i forebyggen­de avsnitt i Stavanger oppsøker ungdommer og bygger relasjoner. Arneageren, byterminal­en og ruten i Sandnes er typiske steder hvor ungdommer samles.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway