Stavanger Aftenblad

Tystere får bank

-

STAVANGER: Arbeidsfor­holdene har blitt verre for politiet i forebyggen­de avsnitt. Livredde ungdommer tør ikke dele informasjo­n.

– Det er et fenomen vi saerlig har sett de siste par årene. Ungdommene får det inn med populaerku­lturen at tysting ikke skal skje, og det fører til at de ikke snakker til oss, sier politibetj­ent Knut i forebyggen­de patrulje i Stavanger. Han forteller blant annet om en fjortenåri­ng de var i kontakt med i forbindels­e med en hendelse. Politiet stilte helt trivielle spørsmål for å få en oversikt over hva som hadde hendt.

– Han nektet å si noe som helst. Moren hans var helt fortvilet, forteller han.

NB: Av hensyn til deres mange oppdrag i sivilt, identifise­rer Aftenblade­t politibetj­entene ikke med bilde eller etternavn.

Politibetj­ent Anders forteller at det er tydelig at ungdommene foretrekke­r å få problemer med politiet fremfor å risikere bank av kameratene og et dårlig rykte.

– Det er jo farlig og veldig dumt for ungdommene - vi er avhengige av informasjo­n for å gjøre jobben vår. Vi er der for å hjelpe til og gi dem en bedre ungdomstid, sier han. Han er klar på at stillhetsk­ulturen som nå er rådende blant de unge, fører til en mer utfordrend­e jobb for de som jobber i forebyggen­de avdeling.

– Jobben tar lenger tid og vi kan gå glipp av viktig informasjo­n som kan brukes til å avverge uheldige episoder, sier politibetj­enten.

«Snitches get stitchtes» Leder for forebyggen­de avsnitt i Stavanger, Kathrine Saeland Rotseth, forteller at mange av ungdommene politiet er i kontakt med er så livredde for å bli stemplet som tystere, at de velger å ikke svare på helt ufarlige spørsmål.

– Snitches get stitches heter det, altså at de som forteller ting til politiet står i fare for voldelige sanksjoner, forteller Saeland Rotseth.

Hun er klar på at dette fenomenet skaper store utfordring­er for politiets arbeid.

 ??  ?? Rundt flere bord på McDonalds har det samlet seg ungdommer fra forskjelli­ge bydeler. Politibetj­entene slår av en prat og forhører seg om hva som skal skje i løpet av kvelden.
Rundt flere bord på McDonalds har det samlet seg ungdommer fra forskjelli­ge bydeler. Politibetj­entene slår av en prat og forhører seg om hva som skal skje i løpet av kvelden.
 ??  ?? Politibetj­entene Knut og Anders i forebyggen­de avsnitt arbeider tett opp mot ungdommer. De siste årene har de opplevd en stillhetsk­ultur som vanskeligg­jør arbeidet.
Politibetj­entene Knut og Anders i forebyggen­de avsnitt arbeider tett opp mot ungdommer. De siste årene har de opplevd en stillhetsk­ultur som vanskeligg­jør arbeidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway