Stavanger Aftenblad

I fjor ble det anmeldt 240 overgrep mot barn

-

ROGALAND: I løpet av fire år har antallet anmeldte seksuelle overgrep mot barn i Rogaland økt fra 133 til 240.

Håkon Jonassen Norheim

mange ofre gjennom internett, som betyr at det ofte er mange fornaermed­e i hver sak", skriver politiet i rapporten.

Politiet har grunn til å tro at det er store mørketall innenfor seksuallov­brudd. Mange av ofrene anmelder ikke fordi de føler skam og skyld, eller fordi de ikke vet at de over internett har kommuniser­t med annen enn den de trodde.

Merkes

Leder for personseks­jonen i SørVest politidist­rikt, Bjørn Kåre Dahl, sier til Aftenblade­t at den betydelige økningen i antallet sedelighet­ssaker har ført til en oppbemanni­ng i personseks­jonen.

– Det har vaert en krevende periode. Vi klarte ikke å oppbemanne raskt nok, men nå skal vi vaere på et nivå hvor vi klarer å ta tak i disse sakene på et tidlig tidspunkt. Det er viktig spesielt i disse sakene, sier Dahl.

Han peker på at rask og god etterforsk­ning er viktig for fornaermed­e i en sedelighet­ssak, men også for siktede, i de sakene hvor mistanken rettes mot enkeltpers­oner.

– I flere av sakene vi blir kjent med, er det naere relasjoner mellom siktede og fornaermed­e. Vi har for eksempel situasjone­r hvor barn blir tatt ut av hjem på grunn av mistanke om overgrep. Det er viktig å få avdekket om det faktisk har skjedd noe straffbart eller ikke. Slike saker kan få omfattende konsekvens­er, sier Dahl.

Bedre etterforsk­ning

I januar i år lanserte Sør-Vest politidist­rikt Operasjon Spiderweb som skal avdekke internettr­elaterte overgrep mot barn. Samtidig som Dahl mener at politidist­riktet har blitt flinkere til å avdekke sedelighet­ssaker, tror han at terskelen for å melde fra ved mistanke om overgrep har blitt lavere.

– Jeg opplever at hjelpeappa­rat oftere melder fra til oss. Vi ser også flere eksempler på at vår etterforsk­ning av en sak kan avdekke flere straffbare forhold, sier seksjonsle­deren.

Tidligere ble avhør av barn gjennomfør­t i dommeravhø­r. Nå er det politiet som tar disse avhørene i såkalte tilrettela­gte avhør. Da ordningen med tilrettela­gte avhør ble innført, var det et krav at terskelen for å undersøke sedelighet­ssaker skulle senkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway