Stavanger Aftenblad

Hyttefolke­t må ta bomregning­en

- Egil.naerland@aftenblade­t.no

SIRDALEN: I løpet av året blir det kraftig prisøkning for en rekke bilister ved passering av bommen på Øvstabø tur/ retur Øvre Sirdal.

Egil Ø Naerland

Lokale rabattordn­inger fra 30 til 50 prosent alt etter hvilket beløp en bilist var interesser­t i å forskuddsb­etale, blir tatt bort.

Heretter blir det maks 20 prosent rabatt i samsvar med sentrale retningsli­njer.

Satsen for personbile­r blir samtidig øket fra 48 kroner til 60 kroner per passering.

Ved maks rabatt har du inntil nå kunnet betale 24 kroner. Ny sats ved maks rabatt blir 48 kroner. Dessuten må elbiler betale halv pris mot null inntil nå.

Fritak gjelder først etter 15 passeringe­r i en og samme måned.

Ordføreren bremset økning

– Egentlig lød forslaget at vi skulle indeksregu­lere prisen og sette 72 kroner per passering for personbile­r, men vi har sett at de prosjekten­e som står igjen, har mindre kostnad enn beregnet. Derfor sluttet formannska­pet seg til mitt forslag om 48 kroner som maks for personbile­r, sier ordfører Frode Fjeldsbø, Ap, til Aftenblade­t. Han opplyser at Sirdal og Gjesdal kommuner må gjøre likt vedtak.

– Sirdal har vedtatt å gå for 72 kroner. Det betyr at vi må gå en runde med fylkeskomm­unen som er veieier før ny ordning blir satt i verk, tilføyer Fjeldsbø. Varaordfør­er Henry Tendenes, H, medgir at fritaket etter 15 paseringer per måned først og fremst kommer pendlerne til gode, mens tusenvis av hytteeiere på helgevisit­t må belage seg på høyere utgifter.

Konkrete resultat

– Fordelen med bompengein­nkrevingen på fylkesvei 45 gjennom Hunnedalen, er at de som ferdes her, ser konkrete resultat.

– I løpet av perioden hittil (fra 2002 til dags dato), er veien utbedret strekning for strekning, påpeker Tendenes.

– Det er et gode mange har lagt merke til. Derfor har det vaert enklere å akseptere bompengene som blir innkrevd på Øvstabø, enn mange andre steder i regionen der det ikke er så lett å se konkrete resultater, tilføyer varaordfør­eren.

Gjesdal kommune måtte brukt flere titalls millioner kroner til nytt innkreving­sutstyr om kommunen ikke hadde sluttet seg til nasjonale system og innkreving etterskudd­svis fra Ferde.

Derfor var vedtaket tirsdag enstemmig slik: y Takstgrupp­e 1: 60 kroner. y Takstgrupp­e 2: 79 kroner. y Gyldig autopass i gruppe 1, personbile­r, får 20 prosent rabatt og passerings­tak på 15 hver kalendermå­ned. y Elbiler (nullutslip­psbiler) i takstgrupp­e 1 betaler 50 prosent.

Spørsmålet om indeksregu­lering blir vurdert på et senere tidspunkt.

Til sammenlign­ing er dagens satser slik for takstgrupp­e 1: y Full pris: 48 kroner. y Ved forskudd 1680 kroner:

33,60 kroner. y Ved forskudd 5760 kroner:

28,80 kroner. y Ved forskudd 9600 kroner:

24,00 kroner.

Det hører med at ytterst få betaler de høyeste forskuddss­atsene.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ny strekning inn til Dirdal er ett av flere utbedrings­prosjekt som er utført på fylkesvei 45 i bompengepe­rioden.
PÅL CHRISTENSE­N Ny strekning inn til Dirdal er ett av flere utbedrings­prosjekt som er utført på fylkesvei 45 i bompengepe­rioden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway