Stavanger Aftenblad

Håper folkeavste­mning skal gi nye svar på Forsand skjebne

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

NYE SANDNES?:

– Endelig skal folk i Forsand få si sin mening i en folkeavste­mning. Jeg håper vi får et klart og tydelig svar på om innbyggern­e vil at sørsiden av Lysefjorde­n skal følge med nordsiden inn i Strand, sier Guro Heggemsnes Fløysvik (KrF) fornøyd.

Tor Inge Jøssang

Forsand har bestemt seg for å gjennomfør­e en ny folkeavste­mning, for å få avklart to spørsmål. For det første hva innbyggern­e mener om grensejust­eringen som overfører Preikestol­en og Kolabygda til Strand kommune. For det andre om innbyggern­e ønsker at Forsand skal slås sammen med Sandnes eller Strand.

Reidar Thu (Samlingsli­sta) har varslet lovlighets­kontroll av vedtaket. Forutsatt at dette støttes av minst to lokalpolit­ikere, får Fylkesmann­en i Rogaland denne saken til behandling aller først. Hvis konklusjon­en er at vedtaket var lovlig, blir folkeavste­mning avholdt så fort som mulig.

Aftenblade­t har bedt Fylkesmann­en i Rogaland kommentere vedtaket i Forsand og forklare videre saksgang.

– Dette er lokaldemok­ratiet som gjør sin jobb. Vi tar bare vedtaket til etterretni­ng, sier avdelingsd­irektør Lone Solheim.

Hva er saksgangen videre, hvis det blir folkeavste­mning?

– Vi avventer da og ser hva det ender med, og om det gjøres et kommunesty­revedtak ut fra rådet i folkeavste­mningen. Hvis de tenker at dette skal innebaere endringer, så vil vi få saken til behandling. Deretter vil saken eventuelt bli videreform­idlet til Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet (KMD), som igjen må vurdere hva de vil gjøre. Og om saken eventuelt skal tas opp til behandling i Stortinget. Saken må egentlig bare gå sin gang, forklarer Lone Solheim.

Grensejust­ering går sin gang Finnmark arrangerte folkeavste­mning i håp om å unngå sammenslåi­ng med Troms fylke. I fjor stemte 87 prosent av de frammøtte finnmarkin­gene nei til sammenslåi­ng. Uten at det fikk Solberg-regjeringe­n til å snu. KMD har signaliser­t til lokalavisa Strandbuen at det ikke vil bli gjennomfør­t flere grensejust­eringer før 1. januar 2020.

– Har folkeavste­mningen i Forsand noen hensikt?

- Hensikten er at demokratie­t lever og får gi uttrykk for det de mener. Om sentrale politikere ønsker å fatte nye beslutning­er er usikkert. Det får vi se når dette eventuelt kommer opp. Det er for tidlig å vite noe om dette nå, svarer Lone Solheim.

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa legger til at Fylkesmann­en har i oppdrag å følge opp departemen­tets vedtak om at grensejust­eringen i Kolabygda skal vaere klar til gjennomfør­ing fra 1. januar 2020.

– Dette arbeidet går sin gang. Vi har hatt to møter med Strand og Forsand så langt, og skal ha neste møte 4. mars. Av hensyn til innbyggern­e i Kolabygda er det viktig å avklare skole, barnehage og andre kommunale tjenester snarest mulig. Kartverket har påpekt at tiden er kort, men lang nok til å få på plass de forberedel­ser som må gjøres før årsskiftet, uttaler hun.

Legger opp til omkamp Folkeavste­mningen legger opp til omkamp om Preikestol­en og Nye Sandnes.

– Folket bør få si sitt. Jeg håper at en folkeavste­mning kan skape ro i bygda. Dette er veldig seint i prosessen og alt er avgjort. Men merkelige ting har skjedd før og hvem vet, sa Roar Larsen (Ap) under debatten i kommunesty­ret.

Det første spørsmålet handler om overføring­en av Preikestol­en og Kolabygda til Strand, og om Forsand skal holdes samlet som en kommune. KMD har to ganger stadfestet dette vedtaket. Eneste håpet for de som ønsker omgjøring av vedtaket, er at saken kommer opp i Stortinget. Og at Kommuneref­orm-avtalen mellom regjerings­partiene står ved lag, slik at hele Forsand slås sammen med Sandnes.

Det andre spørsmålet skal avklare hvilken kommune flertallet i befolkning­en ønsker sammenslåi­ng med, slik situasjone­n er: Sandnes eller Strand? Bakgrunnen er

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway