Stavanger Aftenblad

Borgli ringte statsråden for å få svar om Nye Sandnes

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

NYE SANDNES: Før Pål Morten Borgli rekker å si hva han mener om at Forsand skal ha folkeavste­mning om å gå til Strand eller Sandnes, må han legge på for å høre hva kommunalmi­nister Monica Maeland har å si om saken. – Beklager, jeg må legge på. Jeg har en statsråd på tråden, sier Pål Morten Borgli til Aftenblade­t.

Det viser seg å vaere kommunalog moderniser­ingsminste­r Monica Maeland (H) som ringer tilbake til varaordfør­eren i Sandnes.

– Jeg var nødt til å vite hva vi skal jobbe med og hvor mye penger og krefter vi skal bruke på dette. Derfor var jeg opptatt av å få vite om det var noen som ville stoppe Forsand og Sandnes fra å slå seg sammen og om det var noen mulighet for at det ikke ville skje, sier Borgli.

Folkeavste­mning i Forsand Onsdag gikk flertallet i kommunesty­ret i Forsand inn for å arrangerer en folkeavste­mning om innbyggern­e ønsker å gå til Sandnes eller Strand, slik situasjone­n er nå. Det fikk Borgli til å ta direkte kontakt med statsråden for å få vite hvordan det påvirker sammenslåi­ngen mellom Sandnes og Forsand, og Maeland ringte tilbake.

– Hun sa at de forholder seg til de vedtakene som er gjort og at den vedtatte sammenslåi­ngen mellom Sandnes og Forsand vil bli gjennomfør­t 1. ja- nuar 2020. Det kunne jeg sitere henne på, sier Borgli.

Samtidig var statsråden tydelig på at hun står på vedtaket om grensejust­ering. Det betyr at området nord for Lysefjorde­n (Preikestol­en og Kolabygda) blir en del av Strand kommune fra 1. januar 2020 når Sandnes og Forsand slår seg sammen. Det er ikke Borgli like begeistret for.

– Jeg la ikke skjul på hva jeg mente om det, men hun var tydelig på at hun står på det vedtaket som er gjort, sier Borgli.

Maeland bekrefter at vedtakene om sammenslåi­ng og grensejust­ering står fast.

– Det er Stortinget som har vedtatt sammenslåi­ngen av Forsand og Sandnes. Vi har også fastsatt vedtaket om grensejust­ering. Disse vedtakene står fast. Vi har ikke invitert til noen omkamp, men vi vil ta stilling til eventuelle initiative­r som kommer på vårt bord. Det er nå viktig å skape ro rundt igangsatte prosesser slik at vi får etablert den nye kommunen på en god måte, svarer Maeland på epost via kommunikas­jonsrådgiv­er Ole Magnus Grønli.

– Stortinget bestemmer Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) sier at han vil forholde seg til de vedtakene som Stortinget gjør.

– Stortinget har vedtatt at Sandnes og Forsand skal slå seg sammen to ganger, og vi har jobbet godt sammen i fellesnemn­da for å sikre gode tjenester og arbeidspla­sser i Forsand. Vi håper at folk i Forsand er fornøyd med det vi har gjort. Saken om grensejust­eringen ble gjort etter at sårene var i ferd med å lege seg, og det er viktig å passe på at unger ikke blir kasteballe­r i dette og blir usikre på fremtiden og hvilken skole de skal gå på, sier Wirak.

– Hva skjer hvis flertallet blant innbyggern­e i Forsand vil til Strand?

– Vi har ingen interesse av å gjøre noe som folk ikke vil. Det er Stortinget som må bestemme dette og forhold seg til en eventuell omkamp. Vi har stått på for å få ferja på plass, og jeg er ikke 100 prosent sikker på at det hadde gått sånn uten den innsatsen, sier Wirak.

– Når tror du at vi kan sette endelig punktum i denne saken?

– En slik glasskule, har jeg ikke å se i. Jeg trodde vi var i mål med denne saken da ministeren åpnet krukken igjen med å gå inn for grensejust­ering, sier Wirak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway