Stavanger Aftenblad

Guro Espedal byr på lokal burger laget kun av grønnsaker og ost

- Geir Sveen journalist geir.sveen@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

ÅLGÅRD/JAEREN: Store Tine med sin verdenskje­nte Jarlsbergo­st og familiebed­riften Jaeder Ådne Espeland As på Ålgård, som blant annet lager alle burgerne til Burger King i Norge, satser sammen på vegetarmat. Vegetar er nå den raskest voksende kategorien i norsk dagligvare.

– Vi er fortsatt veldig glade i vanlige hamburgere, men vi ser en trend om at det spises mindre kjøtt og da må vi følge med markedet, forklarer Guro Espeland i Jaeder Ådne Espeland AS.

Familiebed­rift i vekst

39 åringen ble i høst som fjerde generasjon leder av den tradisjons­rike bedriften. Den ble startet av oldefaren for 123 år siden, i Slakteriba­kken på Ålgård.

I dag har den 105 ansatte og holder til på Skurve i et anlegg som var det mest moderne av sitt slag i Europa da det sto ferdig i 2014. Det er på 10.000 kvadratmet­er. Nå skal det utvides igjen etter at volumet siden åpningen har økt med 50 prosent.

Autentisk meksikansk

For her produseres for eksempel alle hamburgern­e som spises på en av Burger Kings restaurant­er i Norge. Jaeder sørger for toppingen til både Peppes Pizza og Pizzabaker­en, den leverer det «autentisk meksikansk­e» av kjøtt og kylling til bensinstas­jonene til Circle K og bedriften står ellers bak 200 produkter som går til storhushol­dninger.

Nå har også mektige Tine etter to års utvikling valgt å satse på Jaeder som ny produsent for deres vegetarpro­dukter, og da i et samarbeid med Ålgårds-bedriften.

– Vi har utviklet et produkt uten å gjøre noen kompromiss med smak og konsistens, forsikrer Tines merkeutvik­ler Mats Andre Skjelde.

Dette er vegetarpro­duktene: Det ble tre nye produkter: burgere, boller og deig. De får Tines logo, merkelappe­n «VGTR» og distribuer­es av Tine til hele landet. De består av 66 prosent grønnsaker og 30 prosent lettere Jarlsberg-ost. Dette skal gi 14 prosent protein og kun 6 prosent fett.

– Kombinasjo­nen av ost og grønnsaker gir et unikt vegetarpro­dukt, heter det i en felles melding fra de to bedriftene. Håpet er «at produktene vil bidra til å legitimere vegetarkat­egorien for nordmenn flest.» Ikke noe mindre enn det.

300.000 liter melk går med Tine går inn i det nye markedet med en av Norges største verdenskje­ndiser, Jarlsbergo­sten, laget på det nye meieriet på Naerbø. Estimert volum i år er 30 tonn ost. Og det betyr at 300.000 liter melk vil gå med til den nye leveransen.

– Klart, dette er spennende, sier Kjetil Thu, sjef for Tine Meieriet Jaeren. Men det utgjør bare et lite volum for Norges største meieri som tar i mot 220 millioner liter melk i året. Nå kan meieriet imidlertid miste dagens produksjon av rund Jarlsberg for eksport.

Slutt for eksport-Jarlsberg? Styret i Tine har foreløpig anbefalt at den runde osten bare skal lages i ett anlegg i Norge, Elnesvågen i Møre og Romsdal, når Tine neste år åpner et eget anlegg i Irland.

– Men Jaeren får tilført andre produkter, vi skal fortsatt lage Jarlsberg for det norske markedet. Så dette blir ikke dramatisk. Heller ikke for arbeidspla­sser, sier Kjetil Thu.

På prøve-kjøkkenet til Jaeder freser det godt i panna.

– Vi ser at flere blir «fleksitari­a-

Vi er fortsatt veldig glade i vanlige hamburgere, men vi ser en trend om at det spises mindre kjøtt og da må vi følge med markedet.

Guro Espeland i Jaeder Ådne Espeland AS

 ??  ?? Guro Espedal var bare sju år da hun fikk sin første lønning i bedriften. Nå er hun fjerde generasjon som leder den tradisjons­rike bedriften på Skurve ved Ålgård.
Guro Espedal var bare sju år da hun fikk sin første lønning i bedriften. Nå er hun fjerde generasjon som leder den tradisjons­rike bedriften på Skurve ved Ålgård.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway