Stavanger Aftenblad

200 jobber forsvinner når DEA og Wintershal­l slås sammen

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Både innleid arbeidskra­ft og fast ansatte skal ut. Kuttene fullføres neste år. Torsdag sendte oljeselska­pene Wintershal­l og DEA ut en pressemeld­ing med den positive overskrift­en «Betydelig vekst planlagt for Wintershal­l DEA».

Litt nede i teksten ble det imidlertid klart at meldingen inneholdt dårlig nytt for selskapene­s virksomhet på norsk sokkel. Der sto det at 200 jobber skal bort i Norge når de to selskapene fusjonerer.

Wintershal­l og DEA har i dag til sammen 650 ansatte her.

– På grunn av det planlagte aktivitets­nivået, ferdige prosjekter, fullførte borekampan­jer og overlappen­de stillinger ser vi behov for å redusere med 200 årsverk. Målet er en organisasj­on med 450 ansatte innen utgangen av 2020, skriver Wintershal­ls pressekont­akt Verena Sattel i en e-post til Sysla.

Målet er å gjennomfør­e nedbemanni­ngen med frivillige løsninger.

Opptil 75 fast ansatte

Ifølge pressekont­akt Kjetil Hjertvik i DEA Norge omfatter de 200 både fast ansatte og innleid arbeidskra­ft.

– Trolig vil antallet fast ansatte medarbeide­re som blir overflødig­e, ligge mellom 25 og 75, sier Hjertvik.

Han sier at nedbemanni­ngen sannsynlig­vis fullføres midt i 2020.

Både DEA og Wintershal­l har prosjekter som nå går inn i siste fase før de er ferdigstil­t. DEAs prestisjeu­tbygging Dvalin skal starte produksjon­en i 2020, mens Wintershal­ls Nova-felt kommer i drift året etter.

Hjertvik peker på at dette er noe av bakgrunnen for jobbkutten­e.

– Vi har prosjektor­ganisasjon­er som da blir ferdige med sitt arbeid. Her er det en del innleid arbeidskra­ft. I tillegg vil det bli en del andre justeringe­r og doble jobber når selskapene slås sammen, sier Hjertvik.

Også hjemme i Tyskland blir det kutt. Der skal 800 stillinger bort. Globalt har selskapene i dag 4200 ansatte til sammen.

Forsinket fusjon

Det var like før jul i 2017 det ble kjent at de tyske konkurrent­ene Wintershal­l og DEA skulle slås sammen.

– Det er en gammel idé å føre disse selskapene sammen. En fusjon vil skape et stort, tysk oljeselska­p – noe vi i motsetning til mange andre oljenasjon­er ikke har i dag. Vi tenker også likt strategisk og har portefølje­r som passer godt sammen, har Wintershal­l-topp Mario Mehren tidligere uttalt.

Han blir også toppsjef for nye Wintershal­l DEA. Mehren har understrek­et at norsk sokkel blir viktig for det nye selskapet.

– En fusjon vil akselerere veksten her. Vi har en samlet produksjon på over 150.000 fat daglig i Norge, og med prosjekten­e som kommer, vil dette stige til rundt 200.000. Det vil plassere oss blant de største aktørene på norsk sokkel. Store deler av våre investerin­ger kommer her framover, har Mehren sagt.

I utgangspun­ktet var planen at fusjonen skulle fullføres i løpet av andre halvår i fjor, men arbeidet har gått tregere enn ventet.

Årsaken er tidkrevend­e papirarbei­d.

Den endelige avtalen ble skrevet under i slutten av september. Før fusjonen kan gjennomfør­es, må den godkjennes av myndighete­ne.

– Fusjonen blir gjennomfør­t i løpet av årets første halvår, opplyste Verena Sattel i går.

 ?? WINTERSHAL­L ?? Wintershal­l er operatør for Brage-feltet i Nordsjøen. Nå blir det kutt i Norge.
WINTERSHAL­L Wintershal­l er operatør for Brage-feltet i Nordsjøen. Nå blir det kutt i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway