Stavanger Aftenblad

Wintershal­ls skrytefelt er stengt ned etter problemer

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJÅ: Wintershal­l har kuttet oljereserv­ene i Maria-feltet i Norskehave­t med 71 prosent etter problemer. Nå er produksjon­en stengt ned. Oljefeltet Maria til Wintershal­l på Haltenbank­en i Norskehave­t er bygd ut med to såkalte havbunnsra­mmer. Produksjon­en sendes videre til Kristinpla­ttformen til Equinor.

Eller det som skulle vaert produksjon­en. For akkurat nå er Maria-feltet stengt ned, skriver Dagens Naeringsli­v.

Etter oppstarten av oljefeltet på slutten av 2017, var operatør Wintershal­l fornøyd og skrøt av at de hadde fått produksjon ett år foran skjema og til 20 prosent under budsjett. Maria-feltet var selskapets flaggskip i Norge.

Egne bein

– Maria er veldig spesielt for Wintershal­l Norge. Selskapet har utviklet mange felt globalt, men det er første gang det skjer i Norge. Det er nesten som å følge et barns oppvekst – nå er det klart til å stå på egne bein og produsere, sa Hugo Dijkgraaf, norgessjef i Wintershal­l, i et intervju med Sysla.

Men siden har det ikke vaert mye å skryte av. Oljereserv­ene er blitt redusert fra 207 millioner fat ved oppstart til 60 millioner fat nå, viser nye tall fra Oljedirekt­oratet. DN viser til at dette med dagens oljepris utgjør en brutto salgsverdi på 80 milliarder kroner.

Til avisen skriver Wintershal­l at produksjon­en det første året har vaert nedslående fra Maria-feltet. Oljereserv­ene er redusert fordi selskapet sliter med å få produsert nok – og på slutten av 2018 var den på mindre enn 20.000 fat daglig. Planen har vaert å pumpe vann inn i feltet for å holde trykket oppe og presse oljen mot produksjon­sbrønnene, men metoden har ikke fungert.

Flere tiltak

Wintershal­l skriver at oljefeltet nå er stengt for at selskapet bedre skal forstå reservoare­t. Oljeselska­pet vil iverksette flere tiltak, og skal blant annet bore flere brønner i løpet av året.

Maria-feltet hadde et anslag på 180 millioner fat utvinnbar olje i planen for utbygging og drift. Dette ble altså oppjustert – før anslaget ble kraftig nedjusert. Oljedirekt­oratet sier til DN at det har vaert usikkerhet ved anslagene, men at selskapet nå jobber for å få reservene opp igjen til nivåene i planen som myndighete­ne godkjente for feltet.

 ??  ?? Hugo Dijkgraaf tok over ledelsen av Wintershal­l i Norge etter å ha ledet arbeidet med Maria-feltet, som Wintershal­l har sett på som sitt norske flaggskip.
Hugo Dijkgraaf tok over ledelsen av Wintershal­l i Norge etter å ha ledet arbeidet med Maria-feltet, som Wintershal­l har sett på som sitt norske flaggskip.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway