Stavanger Aftenblad

Kald krig brer seg på internett

-

MOSKVA: Russland vil isolere internette­t sitt for å sikre seg mot cyberangre­p, men eksperter sår tvil om planens formål. Det minner om kinesiske tilstander, mener de.

Simone Scheuer-Hansen

seg inn i kampen.

Han ønsker seg en russisk brannmur – en internettm­ur i stil med hans kinesiske kollega Xi Jinpings.

Blir lovforslag­et som nå skal behandles av russiske lovgivere stemt igjennom etter april, skal alle former for innenriks internettr­afikk fremover foregå på landets eget nettverk.

Samtidig skal all trafikk som forlater Russland først gjennom statens sensurbyrå Roskomnads­ors finmaskede nett. Alt inngår i et forsøk på å beskytte Russland mot utenlandsk­e cybertrusl­er, sier den russiske regjeringe­n.

Putins plan bekymrer imidlertid eksperter og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er. Det vil faktisk vaere «forferdeli­g» hvis Russland får en internettm­ur, mener russiske Filipp Kulin, som er ekspert på internett. Og regjeringe­ns påstand om at den bare forsøker å bygge opp et vern mot cyberangre­p? Den kjøper han ikke.

For i Filipp Kulins øyne er det tydelig at den russiske regjeringe­n tar sine spede skritt i retning mot å begrense det russiske folks adgang til såkalt skadelig innhold på nettet. Faktisk går han så langt som å kalle det et massivt maktmisbru­k.

– Jeg skulle ønske jeg trodde på at dette gjaldt et forsvar mot cyberangre­p. Men jeg kan se hvordan dragene samler seg om festmåltid­et. Sensurbyrå­et (Roskomnads­or, red.) er svaert aktivt i sin promoterin­g av loven. Og jeg tror ikke på gode intensjone­r. Jeg tror bare at de alle vil leke en lek som heter «la meg styre», skriver Filipp Kulin i et mailinterv­ju med Politiken.

En lek som kommer til å få skadelige følger, mener han.

Angrep på rettighete­r

Spør man Sarkis Darbinjan, som er advokat i Roskomsvob­oda, en ideell organisasj­on som jobbet for å beskytte russiske nettbruker­es digitale rettighete­r, handler det da heller ikke om å beskytte Russland mot utenlandsk­e trusler.

– De foreslåtte inngrepene har ingenting å gjøre med cybersikke­rhet og henger ikke sammen med den virkelige verden. De som står bak lovforslag­et har prøvd å vise at det er en reell risiko for at noen i utlandet vil angripe det russiske internette­t. Men det er ikke tilfellet, sier han.

I hans ord er det et «forferdeli­g lovforslag» og «det er ingen tvil om at det får betydning for menneskere­ttighetene».

– Dette er et angrep på folks rett til informasjo­n og ytringsfri­het. Allerede nå, hvor vi ikke har denne loven, har vi mange problemer med digital frihet, sier Sarkis Darbinjan.

I fjor ble det klart og tydelig fastslått i en rapport av Agora, en internasjo­nal menneskere­ttighetsor­ganisasjon. Funnene deres viste at russernes frihet på nettet i løpet av et år har blitt såpass innskrenke­t at de i dag er fem ganger så begrenset i sin nettbruk som de tidligere har vaert.

Og blir loven implemente­rt, blir det bare verre, sier Sarkis Darbinjan.

– Mange russiske internettb­rukere vil miste sin forbindels­e og muligheten til å bruke forskjelli­ge tjenester, uten å bruke VPNforbind­elser eller proxyer (et serverprog­ram som opptrer som en stedfortre­der på nettet, red.).

Når Russland demmer opp for muligheten for et isolert internett, er det en del av en større tendens, som for alvor skjøt fart i 2010. Den gang begynte flere land å se naermere på muligheten­e for å utvikle et suverent internett – blant annet Iran med sitt Halal Internet.

Samtidig faller det inn i et bilde

 ?? EVGENY FELDMAN/AP/NTB SCANPIX ?? Menneskere­ttsorganis­asjonen "Free Russia" har organisert flere demonstras­joner mot makthavern­e i Kreml i senere år og har også protestert mot planene om å stenge russisk internett fra omverdenen. På denne plakaten ser vi øyet til Oleg Sentsov, fengslet på politisk grunnlag, fra en markering i fjor sommer.
EVGENY FELDMAN/AP/NTB SCANPIX Menneskere­ttsorganis­asjonen "Free Russia" har organisert flere demonstras­joner mot makthavern­e i Kreml i senere år og har også protestert mot planene om å stenge russisk internett fra omverdenen. På denne plakaten ser vi øyet til Oleg Sentsov, fengslet på politisk grunnlag, fra en markering i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway