Stavanger Aftenblad

Når Ap vakler, må Høyre stå støtt

- Stortingsr­epresentan­t, finanskomi­teen (H)

ARBEIDSPLA­SSER: Med Høyre i regjering skal vi ta vare på jobbene i oljå.

Aleksander Stokkebø

Arbeiderpa­rtiet har den siste tiden måtte tåle kritikk for å skape usikkerhet rundt rammebetin­gelsene til vår største naering. Hege Haukedal Liadal svarte i Aftenblade­t med å be sine meningsmot­standere «slutte å sutre» og «gnåle». Jeg kan forsikre henne om at Høyre ikke vil slutte å kjempe for arbeidspla­ssene langs kysten. Hver gang Ap eller andre skaper usikkerhet, kommer vi til å svare med å stå opp for oljå.

Titusenvis av arbeidspla­sser

Noe av det viktigste vi kan gjøre for å bevare dagens arbeidspla­sser, er å tildele nye områder for oljeaktivi­tet. I denne sammenheng ville aktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja betydd titusenvis av arbeidspla­sser og flere hundre milliarder til vår felles velferd. Høyre ønsker derfor å konsekvens­utrede områdene, for å undersøke om vi kan få til en baerekraft­ig forvaltnin­g av naturressu­rsene her. Ap sier på sin side nei til konsekvens­utredning og nei til mer kunnskap om 2/3 av områdene. At Liadal klapper seg selv på skulderen og fremstille­r dette som en seier for jobbene i oljå, er noe underlig. I fjor var samme standpunkt et sviende nederlag. Rogaland Ap har sluppet skansen.

Jeg skal vaere den første til å erkjenne at det er krevende å få til konsekvens­utredning av LoVeSe, både på høyre- og venstresid­en i norsk politikk. Men kampen blir langt vanskelige­re når Ap gir opp. Da er det ikke lenger flertall for saken på Stortinget.

Forutsigba­re rammevilkå­r

Selv om Lofoten er viktig, er det aller viktigste for naeringen forutsigba­re rammevilkå­r. Espen Barth Eides drøm om å endre oljeskatte­regimet, sendte sjokkbølge­r langt ut på Vestlandet. Og senest forrige uke tok nok en sentral tillitsval­gt i Stavanger Arbeiderpa­rti til orde for å vurdere endringer i «oljeskatt, friinntekt og anna». Det viser at oljå som naering – og forutsigba­re rammevilkå­r for den - ikke engang er trygt forankret i deres eget lokalparti i olje- og energihove­dstaden. Mange på Rogaland Aps årsmøte ønsket dessuten å skrote hele leterefusj­onsordning­en, ordningen som bidro til at vi fant Johan Sverdrup og som bringer inn flere hundre milliarder til fellesskap­et. AUF, framtiden til Rogaland Ap, er tydelig på at de ønsker avvikling av hele naeringen.

Nå er mønsteret kjent om hvordan oljedebatt­ene foregår i Ap: Først kommer det et utspill fra en av mange oljekritik­ere i partiet, som ønsker å stenge kranen. Så går det en stund, før et svar kommer fra noen som tilsynelat­ende skal slå dette ned. Etter hvert slår Ap seg til ro med noe midt mellom. Slik flyttes krittstrek­en stadig lengre vekk fra naeringen og det hele dekkes over av en tykk tåke fra Youngstorg­et. Rogaland Ap har gått med på at partiet skyves i en stadig mindre naeringsve­nnlig og vestlandsv­ennlig retning. Enda mer skremmende blir det når vi vet at Aps allierte Rødt, MDG og SV alle vil legge ned naeringen.

Stå opp for oljå

Høyre kommer til å stå opp for naeringen og den enorme betydninge­n den har for Velferds-Norge. Den gir inntekter som betaler for mer enn all sykehusbeh­andling i Norge. Den gir store verdier som forvaltes i Oljefondet og som sikrer velferden for framtidige generasjon­er. Naeringen skaper også verdier som brukes til å satse på omstilling, ny teknologi og fornybar energi, gründerbed­rifter og tiltak som fornybarfo­ndet Nysnø. Jeg håper at også Ap vil bli med på laget for å løfte fanen for vår største og viktigste naering. La oss stå opp for oljå!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway