Stavanger Aftenblad

Vindmøllep­arker – aldri for sent å snu

-

POLITIKK: Våre politikere må snarest revurdere den enorme planleggin­gen av norske landbasert­e vindmøllep­arker.

Tore Jan Øxnevad

nedi grunnen ved transport fra produksjon­ssted til vindmøllep­arken.

Flest i Rogaland og Trøndelag

De fleste vindmøllen­e i landet vårt kommer til å stå langs kysten fra Lindesnes og langt nord i Finnmark. Foreløpig er det gitt flest konsesjone­r til bygging i Rogaland og Fosen i Trøndelag. Selv kjenner jeg til tre vindmøller på selve Lindesnes. De ble satt opp på Fjeldskår for 20-30 år siden. Nå er de forlengst utrangerte og skal erstattes med store, nye vindmøller med digre propellbla­der.

Nå har eierne/entreprenø­ren prøvekjørt veien fra havnen opp til Fjeldskår med en diger anleggsbil med tilhenger som kan transporte­re de nye, store propellvin­gene. Beboerne på Lindesnes gruer til den enorme støyen de vil lage, og lysforuren­singen fra flomlyset mot propellbla­dene. Dette kreves av hensyn til flytrafikk­en.

Tyskland har 35.000 vindmøller. De er satt opp for å redusere CO2-utslippet. Nå viser det seg at utslippet bare er redusert med 0,2 prosent. Den viktigste årsaken er at vindmøllen­e har altfor liten strømprodu­ksjon. De må stå stille når det blåser lite, og de står når det blåser for mye.

Politikern­e må revurdere

Våre politikere må snarest revurdere den enorme planleggin­gen av norske landbasert­e vindmøllep­arker. Det kan ikke bli prestisjep­rosjekter som fører til nye lenkegjeng­er i landet vårt. Det er som kjent aldri for sent å snu. La det for all del ikke bli slik at politikk overstyrer fornuften i denne viktige saken for vårt samfunn.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «Rogaland Ap har gått med på at partiet skyves i en stadig mindre naeringsve­nnlig og vestlandsv­ennlig retning», skriver Aleksander Stokkebø.
FREDRIK REFVEM «Rogaland Ap har gått med på at partiet skyves i en stadig mindre naeringsve­nnlig og vestlandsv­ennlig retning», skriver Aleksander Stokkebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway