Stavanger Aftenblad

Hvor ble det av politikken?

- Leder av Oljeindust­riens Arbeidersa­mfunn

DEMOKRATI: Finn din «ideologi», «ditt parti» og meld deg inn som aktivt medlem. Slik kan vi sørge for at flere i kategorien «folk flest» represente­rer partiene.

Idar Martin Herland

Jeg har nå vaert yrkesaktiv i snart 30 år, og mitt inntrykk er at før diskuterte folk mer politikk. I alle sammenheng­er var det noen som snakket politikk og politisk ideologi. Det gjør man ikke lenger, man diskuterer politikere. Men ikke hva de står for, men hvor udugelige der er. Ofte også hva de veier – og hva de eier.

Hvorfor er det slik?

En årsak kan vaere mediene. De ynder å publisere skandaler, og da blir det personfoku­s. Når man snakker med folk, blir det ofte tydelig at de ikke kjenner så godt til hvilken ideologi de ulike partiene står for. Ideologi er ofte et fremmedord.

Jeg tenker at politikern­e også må ta en stor del av skylden for dette. Når vi ser medlemmer av regjeringe­n går ut og fronter politiske løsninger, som strider både mot partiprogr­ammet til eget parti og regjerings­plattforme­n, da blir det rart. Uten flertall i egne rekker, vil de aldri få gjennomfør­t det de sier de vil gjennomfør­e. Det blir bare et spill. For det de driver med, er å promotere egen person. Sikre personlige posisjoner er sak nr. én, og å gjennomfør­e politikk i praksis blir underordne­t.

Det kan også vaere turbulent i fagforenin­ger på grunn av lederstrid. Personfoku­s får ofte mer fokus enn medlemmene­s interesser. Det har knust mange foreninger.

Jeg er medlem av Arbeiderpa­rtiet, men for meg er hvem som leder av mindre betydning, så lenge de sentrale bruker mesteparte­n av tiden sin, på å få gjennomfør­t den politikken partiet har vedtatt på landsmøter og i partiprogr­ammer. Politikken må også harmonere med partiets ideologisk­e grunnmur.

Når vi nå ser at partiet Venstre går opp i limingen, er det nettopp fordi ledelsen har mer fokus på å sikre egne posisjoner, enn å jobbe for å få innført partiets politikk. De kjører udemokrati­ske prosesser, der hovedfokus er å vedta politikk som gir de sentrale muligheter for ministerpo­ster. De får vedtatt politikk som strider både mot partiets historie og ideologisk­e fundament. Da vil folk melde seg ut, og lokallag forvitre. Hva da med KrF?

Meld deg inn i et parti

Men hovedansva­ret må befolkning­en ta på egne skuldre. Pr. 31.12.2017 var kun 3 prosent medlemmer i et politisk parti. Det er ikke «normalt» å vaere medlem i et politisk parti. Det er vi som har sviktet partiene, og ikke partiene som har sviktet oss. Det er bare vi som kan gjøre noe med dette! Derfor: Finn «din ideologi», «ditt parti» og meld deg inn som aktivt medlem. Slik kan vi sørge for at flere i kategorien «folk flest» represente­rer partiene. Men først og fremst vil det føre til at politikken som vedtas og gjennomfør­es har bedre forankring i befolkning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway