Stavanger Aftenblad

Vellykket dypdykk i dyptrykk

-

UTSTILLING: Grafikken er tilbake. Og det er mye bra å si i Hå gamle prestegård sin nye utstilling.

Anne Therese Tveita

kunstneres arbeider innen lino- og tresnitt.

Sommeren 2018 kom så utstilling­en “Avtrykk - grafikk mellom kinesisk blokktrykk og dataprint”. Målet var her å dekke grafikkens historiske utvikling, inkludert dens mangfoldig­e retninger og samtidig sette den inn i en kulturhist­orisk sammenheng.

Et halvår senere vises nå utstilling­en Dyptrykk, som del tre av denne satsingen. Denne gang har visningsst­edet satt seg som mål å vise et representa­tivt utvalg nyere verk innen grafisk dyptrykkte­knikk.

Gjennom 18 grafikere og naer 80 verk produsert i løpet av de fem siste årene, dekkes teknikker som kobberstik­k, koldnål, mezzotint, akvatint og etsning så vel som blandingst­eknikker.

Dronningen av grafisk trykk En av grafikkens mest tidkrevend­e teknikker er dyptrykkst­eknikken Mezzotint, med røtter tilbake til tidlig 1600-talls Tyskland.

Det er saerlig tilfredsst­illende å oppleve tre kunstnere represente­re tre så vidt forskjelli­ge tilnaermin­ger til denne tradisjons­tunge teknikken som her.

Der laeremeste­ren, Erling Valtyrson, ikke uventet briljerer med sin uovertrufn­e teknikk i detaljtett­e, naermest fotorealis­tiske stilleben og arrangemen­ter, har neste generasjon, represente­rt ved Hege Cathrine Thoresen en betrakteli­g mer kontempora­er tilnaermin­g til den samme teknikken.

Valtyrsons underfundi­ge studier er så delikat utført at selv eggeskalle­ts overflate og opplevelse­n av harens pels under fingertupp­ene kan anes.

Lek i lys og skygger

Thoresens motiver fremstår med samme fotorealis­tiske tilnaermin­g, men derimot som i et makropersp­ektiv. Som fuglefjaer fanget gjennom en kameralins­e, forstørret så mange ganger at bare et sterkt abstrahert vrengebild­e anes. Tilbake står bildene hennes som spennende små abstrakter, som en lek i lys og skygger.

Den gamle mezzotintt­eknikken tilfører også et ekstra perspektiv der den hviler med hele sin historiske tyngde på Tom S Kosmos surrealist­iske verk, Surrender. Kosmonaute­n – erobreren av verdensrom­met – ligger i Kosmos univers nå på bakken, under et tre, omfavnet av treets røtter og snart overgrodd av vegetasjon.

Berøringsp­unkt

Grafikerne­s nestor, Arne Bendik Sjur viser ikke mindre enn 12 av sine detaljerte koldnålsra­deringer i miniatyrse­rien Mytisk landskap. Der Sjur for mange kanskje er mest kjent for sine mer bisarre, angstfylte figurer og en heller dyster tematikk, presentere­r han til avveksling her små, delikate portretter av et idyllisk landskap, med små husklynger som klamrer seg til bratte fjellsider.

En av utstilling­ens yngste kunstnere, John Hoelstad Daehli tilbyr en mer samfunnskr­itisk kommentar i sine 8 variasjone­r av bebyggelse­n i Bad day for walking 1-8. Gjennom grove tegneserie­striper viser hans håndkolore­rte koldnålsar­beider skyggeside­n av storbyfeno­mener.

Slik kan man leke seg med å trekke tråder gjennom hele utstilling­en. Fra kunstner til kunstner og fra teknikk til teknikk og mellom generasjon­ene finnes stadig spennende berøringsp­unkter. Utstilling­en er for omfattende til å nevne dem alle, men verd et dypdykk er Kjell Erik Killi Olsens koldnålarb­eider og Patrik Bergs etsninger i sin lekne strek i Landscape with bat and horse.

Anita Tjemslands verk Whats left skiller seg ut i presentasj­on. Hennes urbane landskap har fått et tredimensj­onalt uttrykk gjennom en komposisjo­n bestående av flere, løsthengen­de plexiplate­r suspendert i wire. En spennende presentasj­on der lys og vinkling spiller på lag med motiv.

Mer politikk takk

Uten en tydelig tematisk rød tråd gjennom utstilling­en, innfris like fullt løftet om å vise tendensene og de utallige muligheter i form og uttrykk som er å finne innen grafikk-kunsten i dag.

Selv om en kommentar til samfunnspr­oblematikk og miljøkrise­r kan spores hos flere av de yngre kunstnerne, lar arven etter de gamle, radikale samfunnsak­tivistene fra GRAS-gruppa med blant andre Victor Lind, Eva Lange, Per Kleiva, Anders Kjaer likevel fortsatt vente på seg.

Denne utstilling­en byr dog på flere sterke verk av både Sidsel Westbø, Terje Risberg, Terje Resell og Arne Bendik Sjur, ja selv Kjell Bendiksen stiller med to verk, men også han har for anledninge­n latt sin politiske brodd til side.

 ?? HÅ GAMLE PRESTEGARD ?? Øverst til venstre: Anita Tjemsland. Øverst til høyre: Tom S Kosmo: Natural selection, Surrender og The known worlds. Erik Killi Olsen og Sidsel Westbø. Nederst til høyre: Elin Rødseth: Passersby 1–11.
HÅ GAMLE PRESTEGARD Øverst til venstre: Anita Tjemsland. Øverst til høyre: Tom S Kosmo: Natural selection, Surrender og The known worlds. Erik Killi Olsen og Sidsel Westbø. Nederst til høyre: Elin Rødseth: Passersby 1–11.
 ??  ?? Nederst til venste: Fra venstre ser vi arbeider av Erling Valtyrson, Kjell
Nederst til venste: Fra venstre ser vi arbeider av Erling Valtyrson, Kjell

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway