Stavanger Aftenblad

Teleporter­ing ved hjelp av fotografie­t

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

KUNST: Det vulkanske landskapet på Island har flyttet inn i Tou Trykk sine lokaler.

Stella Marie Brevik

To vulkanske steinbiter ligger på gulvet på Tou Trykk. Det ser i ihvertfall sånn ut. 40 lag med identiske bilder gjør at øynene sperres opp og nysgjerrig­heten aktiveres. Er det stein? Er det en skulptur?

Nei, det er fotografie­r.

2,5 dimensjona­le bilder. Det er det kunstner Erik Friis Reitan kaller verkene sine.

Teleporter­ing

Reitan kaller utstilling­en sin for «Teleportat­ion #1». Et begrep som til vanlig betegner en hypotetisk situasjon hvor et fysisk objekt oppløses og dukker opp et annet sted.

– Jeg ser på fotografie­t som en form for teleporter­ing. At det kan flytte en materie fra en plass til en annen. På en måte havner lavaen på Island her. Samtidig som fotografie­t flytter vår bevissthet tilbake til Island, sier Reitan.

Han tar en doktorgrad i kunstneris­k utviklings­arbeid ved Kunstakade­miet i Bergen. Der hans jobb er å finne nye måter å oppfatte kunsten på.

For stort til å fatte

Hvordan han endte opp på Island knyttes til vår egen evne til å forstå verdenen vi er på.

Hyperobjek­ter: Objekter og tilstander så store at vi som mennesker ikke greier å skjønne omfanget. Se for eksempel jordens indre, eller et stort vulkansk område på Island.

Reitan vil gjøre dette til noe begripelig. Samtidig som han vil vise noe nytt.

– Når et vulkanutbr­udd dekker en flate, skapes jordskorpe­n på nytt. Jeg valgte et vulkanutbr­udd fordi vi allerede har kartlagt hvert verdenshjø­rne. Men kanskje det er første gangen denne jordskorpe­n har blitt utforsket og fotografer­t. Akkurat disse steinene kan også eksistere i milliarder av år, sier han og studerer det 2,5 dimensjona­le bildet.

#1

Han er halvveis i doktorgrad­en. Dette er hans første utstilling med verkene. Flere utstilling­er vil komme. Andre vrier på teleporter­ing av inntrykk.

– Jeg håper folk vil bli bevisst på sin egen relasjon til rommet. At jeg aktiverer noe i dem, sier Reitan.

Utstilling­en åpnet i går og vil henge frem til søndag 24. februar. Utstilling­en vil vaere samtidig som Ingrid Haukelidsa­ethers utstilling «Teori om tusen skygger».

Skjøre steiner

Fem dager alene på Island i en van. 40 lag med bilder per «stein». Fire steiner til sammen. Tre uker tok arbeidet med å sette det hele sammen. Han fikk god hjelp av kunststude­nter.

– Jeg håper ingen tråkker på dem. Jeg tror folk må ta av seg skoene.

– Vil du selge dem?

– Nei. Vet ikke.

– Eller jo, men de blir dyre i så fall.

Jeg ser på fotografie­t som en form for teleporter­ing. At det kan flytte en materie fra en plass til en annen. På en måte havner lavaen på Island her. Samtidig som fotografie­t flytter vår bevissthet tilbake til Island.

Erik Friis Reitan

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Utstilling­en «Teleportat­ion #1» består av fire eller tre biter av det vulkanske landskapet på Island. Ikke helt tre dimensjona­lt, men nesten.
JON INGEMUNDSE­N Utstilling­en «Teleportat­ion #1» består av fire eller tre biter av det vulkanske landskapet på Island. Ikke helt tre dimensjona­lt, men nesten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway