Stavanger Aftenblad

De unge kan avgjøre valget

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

VALG 2019: 38 prosent av de under 30 år i Sandnes og Stavanger har ikke bestemt seg for hva de skal stemme til høsten. En meningsmål­ing foretatt av analysebyr­ået Respons for Aftenblade­t viser at svaert mange unge sitter på gjerdet. I Stavanger har 39 prosent av de spurte under 30 år svart at de ikke er sikker på hvilket parti de hadde stemt på, dersom det var kommuneval­g i morgen. I Sandnes er 37 % usikre.

Lucia Bakka (24) og Anne Lognvik (28) bor begge i Stavanger. De har aldri stemt i tidligere valg og har ikke gjort seg opp en mening foran dette valget heller.

– Jeg føler egentlig at partiene er veldig like og at det ikke er så mange som skiller seg ut, sier Bakka til Aftenblade­t. Hun har et inntrykk av at politikere ofte kommer med mange løfter som brytes, og at det ikke er så mye som gjennomfør­es.

Treffer ikke de unge

– Ved sist valg hadde jeg egentlig bestemt meg for å stemme, men jeg følte at alle partiene sa det samme – det var ingen som fikk meg motivert til å bry meg, sier Bakka.

Studievenn­inne Lognvik stemmer i:

– Partiene må treffe på saker som er relevant for vår aldersgrup­pe, mener hun. De er begge hjelpeplei­ere som tar videreutda­nning innen helse, aldring og aktiv omsorg.

– Partiene må finne ut hva de unge faktisk interesser­er seg for. Akkurat nå føler jeg ikke at de snakker om så mye som fanger min interesse, sier Bakka. Som helsefagst­udent er hun opptatt av trening- og aktivitets­tilbud, bemanning i helsesekto­ren og bortfall av aktivitørt­ilbud på bofellessk­ap og sykehjem.

– Helsesekto­ren generelt i Stavanger går ikke rette veien, mener studentene.

Bomsaken får også opp engasjemen­tet. Bakka bor på Hundvåg og sier at hun kunne ha stemt på Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger. Samtidig oppfordrer hun og Lognvik politikern­e til å skape mer motivasjon blant de unge.

– Det er for lite informasjo­n. Man må oppsøke informasjo­nen aktivt selv for å finne ut hva partiene mener. Det er grunnen til at jeg ikke er engasjert, avslutter Lognvik.

Oppfordrer til å stemme

SIlje Arstein (23) er derimot en av de unge i Stavanger som allerede har bestemt seg for hva hun skal stemme i høst. Hun forteller at hun følger med på generell basis og forsøker å holde seg oppdatert på hva de forskjelli­ge partiene mener.

– Jeg har alltid brukt stemmerett­en min, men jeg har mange venner som ikke ønsker å stemme fordi de ikke finner et parti som represente­res deres verdier, sier Arstein. Selv har hun tidligere benyttet valgomater for å finne ut hvilket parti hun er mest enig i.

– Noen unge tar gjerne en valgomatte­st og finner ut at de er 70 prosent enig med ett parti. Men så er de uenige i noe av po- litikken og ønsker ikke å stemme på noen som de ikke er helt enige med, sier Arstein. Hun har flere ganger forsøkt å få venner til å stemme.

– Jeg pleier å si at de ikke har lov å klage hvis de ikke har forsøkt å gjøre noe selv for å endre på ting, sier Arstein. Hun mener at vi er heldige som bor i et velferdssa­mfunn med demokrati hvor man kan gi tilbakemel­ding på hva som fungerer eller ikke.

Fokusér på de unge

Arstein tror at også de unge bryr seg om politikk, men at en ikke får så mye engasjemen­t dersom sakene ikke påvirker dem direkte. Hun oppfordrer politikern­e til å fremheve reise/kollektiv-tilbud, skoletilbu­d, helsetjene­ster for unge, tilgang til fritidstil­bud og arbeidsmul­igheter for unge dersom de skal mobilisere engasjemen­t blant dem under 30.

– Jeg husker for eksempel da jeg tok en valgomatte­st for første gang. Jeg visste ikke hva svaert mange av sakene handlet om - de var langt utenfor min interesse, sier Arstein.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Anne Lognvik (til venstre) og Lucia Bakka er blant de mange under 30 år som ikke har bestemt seg for hva de skal stemme i høstens kommuneval­g. Dersom de i hele tatt leverer inn stemmesedd­elen.
KRISTIAN JACOBSEN Anne Lognvik (til venstre) og Lucia Bakka er blant de mange under 30 år som ikke har bestemt seg for hva de skal stemme i høstens kommuneval­g. Dersom de i hele tatt leverer inn stemmesedd­elen.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? SIlje Arstein (23) er opptatt av at også de unge benytter stemmerett­en sin.
KRISTIAN JACOBSEN SIlje Arstein (23) er opptatt av at også de unge benytter stemmerett­en sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway