Stavanger Aftenblad

Høyre åpner for Ap-samarbeid

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

VALG 2019: Høyre går kraftig fram på en ny meningsmål­ing i Sandnes, men Inger Klippen er helt avhengig av å samarbeid med andre for å bli ny ordfører, og hun avviser heller ikke Ap.

Dag-Henrik Fosse

– Etter åtte år i opposisjon er vi klar for å komme i posisjon, sier Høyres ordførerka­ndidat, Inger Klippen. Hun gleder seg over at Høyre går frem og også er partiet som går mest fram i meningsmål­ingen som er utført av Respons Analyse for Aftenblade­t.

Nesten hver fjerde velger sier de ville ha stemt Høyre hvis det var kommunesty­revalg i morgen. Sist fikk Høyre en oppslutnin­g på 15,1 prosent i Sandnes og ble halvert sammenlign­et med brakvalget i 2011.

– Bra tall

– Så tidlig i valgkampen, er dette veldig bra tall og både kjekt og spennende, sier Klippen, som er tilbake i Sandnes-politikken etter en lang pause.

Fremgangen er 9,7 prosentpoe­ng. Aftenblade­ts måling fra august i fjor, viste 16,5 prosent. Nå sier 24,8 prosent at de vil stemme Høyre, men Ap er fortsatt det største partiet med 15 representa­nter i bystyret, mot Høyres 12, ifølge målingen.

– Hvordan vil velgerne og byens befolkning se forskjelle­ne i politikken som føres med deg og ikke Stanley Wirak som ordfører hvis du skulle få den muligheten?

– Jeg represente­rer noe helt annet enn de to mennene som har figurert der i åtte år (les: ordfører Stanley Wirak, Ap og varaordfør­er Pål Morten Borgli, Frp), sier 45-åringen.

Hun understrek­er at hun er en kvinne i et omsorgsyrk­e med fire unger, at hun ikke har vaert ansatt i en byråkratst­illing og ikke vaert profesjone­ll politiker.

Høye mål

– Hva skal til for at du blir den nye ordføreren i Sandnes etter valget? – Et valgresult­at på minst 25 prosent vil vaere et godt utgangspun­kt, men målet er 30 prosent. Men så vil valgresult­atet for de andre partiene også spille inn, sier hun.

– Og hvilke saker skal gi Høyre ytterliger­e vind i seilene gjennom valgkampen?

– Vi er opptatt av skole, oppvekst og helse, også i et folkehelse­perspektiv. Nye skolebygg der det trengs og kvalitet i skolen er viktig. Skole har vaert en salderings­post i Sandnes de siste 8 årene, sier hun.

– Vi kan ikke ha en grunnskole med bare gjennomsni­ttlige resultater.

Noen kommunale oppgaver kan konkurrans­eutsettes, sier Klippen og nevner kantinen i det nye rådhuset og drift av sykehjem som eksempler.

– Det er ikke sikkert at kommunen er best på dette, sier hun.

Utelukker ikke Ap

– Kan Høyre samarbeide med Arbeiderpa­rtiet i Sandnes-politikken?

– Jeg ser på et borgerlig samarbeid som mest naturlig, men vi må forholde oss til det velgerne ønsker, og hvordan vi best mulig kan få gjennomsla­g for god Høyre-politikk. Det viktigste er at vi kommer i posisjon, sier hun. Hun vil ikke stenge døren mot Ap hvis valget gjør samarbeid den veien naturlig. Meningsmål­ingen viser at Høyre har flertall sammen med Ap.

Høyre vil også kunne få flertall sammen med Frp, Venstre og KrF med 25 av 49 mandater i bystyret. Men da må Frp bli en del av en borgerlig koalisjon og droppe samarbeide­t med Ap.

– Vi er opptatt av å bygge samfunnet stein for stein, og det er viktig at unge har det bra. Tidlig innsats i barnehage er viktig, der stikkord er språk og adferd, men uten at det må foreligge en diagnose. Naeringspo­litikk er også prioritert, sier hun.

– Sandnes har en ung befolkning, og den må ivaretas og ikke komme helt i skyggen av eldreomsor­g.

KrF går fram

Kristelig Folkeparti går fram 1,8 prosentpoe­ng på Aftenblade­ts meningsmål­ing for Sandnes.

– En utrolig positiv utvikling, sier Oddny Helen Turøy, gruppelede­r, formannska­psmedlem og partiets listetopp til årets kommuneval­g i Sandnes.

– Jeg håper fremgangen vil fortsette, sier Turøy som mener partiet nå har fått ro til å jobbe med politikk. Hun tror velgerne nå ser at KrF leverer på politikken.

– Vi er veldig klar til å komme i posisjon, sier Turøy som ikke utelukker noen partier når kabalen skal legges etter valget. - Det viktigste for oss er gjennomsla­g for de viktige sakene, sier hun.

Venstre nesten halvert

Julian Osorio er Venstres nye topp-kandidat i Sandnes.

Han lar seg ikke vippe av pinnen av den dårlige meningsmål­ingen for partiet som er nesten halvert fra valget i 2015.

– Dette tar vi med knusende ro. Nå skal vi ferdigstil­le partiprogr­ammet, spisse budskapet og bli mer synlig, sier han som håper på 3 prosent som sist eller bedre, og 3 mandater. Målingen på 1,7 prosent gir bare ett mandat.

Han understrek­et at Venstre er et sentrumspa­rti, men vil ikke utelukke noen når koalisjone­r skal dannes.

– Gjennomsla­g for politikken vår er det viktigste, sier han.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Inger Klippen er Høyres ordførerka­ndidat i Sandnes.
JON INGEMUNDSE­N Inger Klippen er Høyres ordførerka­ndidat i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway