Stavanger Aftenblad

Advokat måtte flykte over jorde da tidligere klient kjørte mot henne

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Han var ikke fornøyd med bistanden hun hadde gitt ham. En 44 år gammel mann er i Gulating lagmannsre­tt dømt til ti måneders ubetinget fengsel blant annet for ved trusler å ha forsøkt å påvirke en aktør i rettsvesen­et.

Lørdag 2. juli 2016 var tiltaltes tidligere advokat ute og jogget sammen med sin kjaereste ved Åsen i Sola. 44-åringen la merke til de to og stanset bilen. Dette forklarer de fornaermed­e og tiltalte seg likt om.

Hva som skjedde etterpå, er det stor uenighet om.

Tror på de fornaermed­e

I Stavanger tingrett ble 44-åringen frifunnet både for trusler mot eks-advokaten og for vold mot advokatens kjaereste. Retten fant det ikke bevist at mannen, som er kickbokser, hadde truet eller utøvd vold. Tvert om så ikke en enstemmig tingrett bort fra at det faktisk var advokatens kjaereste som hadde vaert voldelig mot tiltalte.

Flertallet i Gulating lagmannsre­tt ser helt annerledes på saken. Flertallet finner det bevist at 44-åringen først truet sin tidligere advokat for deretter å gå til fysisk angrep på hennes kjaereste.

I den ferske dommen pekes det blant annet på at begge de to fornaermed­e ble sykemeldt etter hendelsen og at episoden har medført at de har måttet flytte til sperret adresse.

Retten ser helt bort fra tiltaltes forklaring om at han var glad for å se sin tidligere advokat og at han ikke var aggressiv. I retten forklarte vitner at han også hadde oppført seg aggressivt overfor dem.

Grenser til grov vold

Mens en enstemmig tingrett ikke så bort fra at det var eks-advokatens kjaereste som var den aktive i tumultene som oppsto på gangog sykkelstie­n, mener flertallet i lagmannsre­tten at volden tiltalte utsatte fornaermed­e for grenser til grov.

I lagmannsre­tten forklarte fornaermed­e at han måtte ta et to år langt opphold fra studiene som følge av volden han ble rammet av.

Også tiltalte ble skadet. Slik lagmannsre­ttens flertall ser det kan disse skadene skyldes fornaermed­es lovlige nødverge.

Etter basketaket, som det også er stor uenighet om hvor lenge varte, kjørte tiltalte fra stedet. Etter få minutter, og mens de fornaermed­e var i kontakt med politiet, kom han imidlertid kjørende mot dem på gang- og sykkelstie­n.

Retten er ikke enig med fornaermed­e i at dette er et drapsforsø­k, men registrere­r at både eks-advokaten og hennes kjaereste, «med god grunn», ble svaert redde og måtte løpe over et jorde. De to søkte tilflukt hos en tilfeldig beboer i området.

Anker

Aktor, politiadvo­kat Pål JaegerPede­rsen, la ned påstand om at tiltalte måtte dømmes til seks måneders fengsel. For mildt, konkludere­r rettens flertall, som kommer til at ti måneders fengsel er en passende reaksjon.

44-åringen dømmes videre til å betale 150.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til hver av de to fornaermed­e.

Tiltaltes forsvarer, advokat Ørjan Eskeland i Advokatfir­maet Torstrup, sier til Aftenblade­t at dommen vil bli anket på grunn av det han mener er saksbehand­lingsfeil.

- Dommen ankes til Høyesteret­t. Lagmannsre­tten har ikke drøftet våre anførsler i det hele tatt. Høyesteret­t har tidligere konkludert med at dette kan vaere en saksbehand­lingsfeil, sier Eskeland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway