Stavanger Aftenblad

Guaidó ber verden om hjelp til å fjerne Maduro

-

CARACAS: Venezuelas opposisjon­sleder Juan Guaidó ber verdenssam­funnet hjelpe med å fjerne president Nicolás Maduro. I dag møter Guaidó USAs visepresid­ent Mike Pence.

Guaidó hadde trosset et utreisefor­bud utstedt av Maduro og dukket lørdag opp i den colombians­ke grensebyen Cúcuta for å hjelpe med å få fraktet hjelpefors­yninger over grensen og inn i Venezuela, en oppgave som fram til søndag ettermidda­g norsk tid ennå ikke hadde lyktes.

Guaidós tilhengere har møtt motstand fra venezuelan­ske sikkerhets­styrker, som lørdag skjøt med tåregass mot folkemengd­en. To mennesker ble drept og rundt 300 såret, ifølge colombians­ke myndighete­r.

Samme dag ble minst to mennesker drept og 18 såret i sammenstøt mellom lokalbefol­kningen og venezuelan­ske soldater ved grensen mot Brasil.

Møter Pence

– Dagens hendelser har tvunget meg til å ta en beslutning: Å foreslå på formelt vis overfor verdenssam­funnet at vi holder alle muligheter åpne for å frigjøre dette landet som sliter, skrev Guaidó på Twitter natt til søndag norsk tid.

Mandag skal Guaidó møte USAs visepresid­ent Mike Pence i Colombias hovedstad Bogotá. Der skal også Guaido delta på et møte med Lima-gruppen, som består av 14 latinameri­kanske land.

USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo skrev lørdag kveld flere Twitter-meldinger der han varslet at USA vil «iverksette tiltak» mot dem som motsetter seg «den fredelige gjenoppret­telsen av demokratie­t» i Venezuela.

– Hva slags syk tyrann stopper mat fra å komme til sultne mennesker? skrev Pompeo.

Stenger nødhjelp ute

Guaidó har oppfordret haeren til å hjelpe med å frakte hjelpefors­yninger inn i landet. Så langt har 60 militaere hoppet av og gitt ham sin støtte. Men flestepart­en av soldatene støtter Maduro, som har beordret haeren til å ikke slippe inn nødhjelpen. Maduro hevder er at nødhjelpen er en del av en amerikansk intervensj­on.

Før helgen stengte Maduro grensen mot Brasil for å hindre lastebiler med mat og medisiner fra å ta seg inn i Venezuela.

Myndighete­ne har også stanset all fly- og båttrafikk fra den karibiske øya Curaçao, der et fly med nødhjelp fra USA landet torsdag.

Lørdag stengte Venezuela flere grenseover­ganger til Colombia, og Maduro besluttet å bryte diplomatis­ke bånd til nabolandet.

Ifølge avisen The Telegraph som er ved grensen ved den colombians­ke byen Cúcuta, skal militaert personell lojale mot Maduro ha satt fyr på hjelpefors­yninger. Det skal ha ført til frenetisk aktivitet for å redde mat- og medisinfor­syninger fra å gå opp i flammer og røyk.

Matmangel

SOS-barnebyer har den siste uken vaert på grensen mellom Venezuela og Colombia.

– Vi har sett mennesker krysse grensen i hopetall. Noen for godt - andre drar fram og tilbake for å hente mat til familiene sine. Denne krisen rammer de mest sårbare i Venezuela hardest: Alenemødre, barn og urbefolkni­ng, skriver SOS-barnebyers kommunikas­jonsrådgiv­er Olga Marie Brathaug i en epost til NTB.

 ?? FERNANDO VERGARA/AP/NTB SCANPIX ?? Venezuelas opposisjon­sleder Juan Guaidó holder en tale foran en lagerbygni­ng i Cúcuta der det oppbevares humanitaer hjelp fra USA.
FERNANDO VERGARA/AP/NTB SCANPIX Venezuelas opposisjon­sleder Juan Guaidó holder en tale foran en lagerbygni­ng i Cúcuta der det oppbevares humanitaer hjelp fra USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway