Stavanger Aftenblad

Vaksinemot­stand er livsfarlig

- Sveinung Stensland Stortingsr­epresentan­t (H)

HELSE: På samme måte som man utsetter andre for smittefare ved å la vaere å vaske seg, utsetter man andre for smittefare ved ikke å la seg vaksinere. Jeg unner ingen å våke over et dødssykt barn, der en ikke vet utgangen eller ser en ende på sykdommen. Jeg unner ingen å vaere usikker på om sykdommen eller barnet vinner. Å se sitt barn kjempe mot døden, vekker følelser som ikke er til å beskrive. Derfor er jeg takknemlig for at vi i Norge har et sterkt vern mot infeksjons­sykdommer.

Vanligste dødsårsake­n

For et par generasjon­er siden var infeksjons­sykdommer den vanligste dødsårsake­n. Lungebeten­nelser tok livet av mange barn, en rift i fingeren kunne få alvorlige konsekvens­er, og polio satt mange bokstaveli­g talt på bar bakke. Vi var faktisk helt uten hjelp mot infeksjone­ne, og man måtte som regel bare vente og se.

Dette endret seg dramatisk ved utviklinge­n av vaksiner. Vaksinene har blant annet utryddet sykdommen kopper, men vi har også redusert forekomste­n av en rekke andre sykdommer. Vi skal ikke lenger enn én generasjon tilbake for å finne noen som enten har vaert rammet av, eller kjente noen som var rammet av tuberkulos­e, kusma eller polio. Også i 2019 har vi hatt meslingutb­rudd som tar liv i både EU og USA.

Må bekjempes

Felles for disse tilfellene er at det skjer blant uvaksinert­e. Likevel har vi altså krefter i Norge som forfekter vaksinemot­stand, som mener at sykdom er sunt, og som mener at det er bra for barn å oppleve sykdommene vi vaksinerer imot. Dette er kjetteri som bør bekjempes. Men det bør ikke bekjempes med påbud, det bør bekjempes med kunnskap og holdninger. Vi skal ikke akseptere at naboen er en fare for våre egne barns helse.

Også i 2019 har vi hatt meslingutb­rudd som tar liv i både EU og USA.

 ??  ?? «Vi skal ikke lenger enn én generasjon tilbake for å finne noen som enten har vaert rammet av, eller kjente noen som var rammet av tuberkulos­e, kusma eller polio», skriver Sveinung Stensland.
«Vi skal ikke lenger enn én generasjon tilbake for å finne noen som enten har vaert rammet av, eller kjente noen som var rammet av tuberkulos­e, kusma eller polio», skriver Sveinung Stensland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway