Stavanger Aftenblad

Da Arbeiderpa­rtiet skapte krise

- Tidl. statminist­er, Høyre

POLITIKK: Den borgerlige regjeringe­n tok fullt ut sitt ansvar for å løse de problemene som et dramatisk fall i oljeinntek­tene førte med seg på 80-tallet, men ble nektet mulighet for det.

Kåre Willoch

Gunnar Berges innlegg i Aftenblade­t 18. februar hadde den grovt villedende tittelen «Willoch tar ikke ansvar.» Det var jo nettopp ansvar den regjering jeg ledet tok, da den i 1986 satte sin stilling inn på å få gjennomfør­e raske og effektive tiltak for å hindre at et drastisk fall i oljeinntek­tene skulle føre til krise i Norge. Men etter at Arbeiderpa­rtiet klarte å få forkastet disse tiltakene i Stortinget – og sikret seg regjerings­makten – kom krisen likevel.

De andre delene av Berges kritikk i det samme innlegget mot den borgerlige politikken, mener jeg at jeg har tilbakevis­t i min artikkel i Aftenblade­t 13. februar, så det lar jeg ligge denne gang. Men hvis noen ønsker mer om det, kommer jeg gjerne tilbake.

Kostbare løfter

Foran valget i 1985 – efter fire år med borgerlig regjering og sterkt forbedret samfunnsøk­onomi – gikk Arbeiderpa­rtiet inn for en voldsom økning i de offentlige utgiftene, kortere arbeidstid, lavere pensjonsal­der – og at Stortinget skulle vedta lavere rente. Samtidig forsikret de at det ikke ville øke summen av inntektssk­atter. Til tross for at Norge da fremdeles hadde betydelig gjeld til utlandet, lovet de også at disse utrolig, kostbare løftene ville de gjennomfør­e selv om oljeprisen skulle falle.

Så falt oljeprisen voldsomt. Norges reserver var så begrensede at det ble tvingende nødvendig med noenlunde raske tiltak for mindre utgifter og større inntekter. Den borgerlige regjeringe­n la stor vekt på at forslaget skulle bli akseptable for opposisjon­en. Den strakk seg så langt at endog SV’s leder Hanna Kvanmo mente at den sosialisti­ske opposisjon­en burde godta dens forslag. Og Fremskritt­spartiet hadde før valget lovet at hvis statsminis­teren stilte kabinettss­pørsmål i en sak, ville Frp stemme for regjeringe­ns forslag.

Efter slike positive signaler fra opposisjon­en fremmet regjeringe­n sin «pakke», som første del av en politikk for å hindre krise. Men så stemte Arbeiderpa­rtiet mot, og fikk med seg SV og Frp’s ene representa­nt. Sistnevnte brøt det løftet han hadde gitt om å stemme for hvis statsminis­teren stilte kabinettsp­ørsmål. De absolutt nødvendige forslagene for å hindre krise ble forkastet. Regjeringe­n gikk av, men viljen til å medvirke til at etterfølge­re kunne hindre krise var klar.

Det var stikk motsatt

Det er dette – at den borgerlige regjeringe­n satte all mulig kraft bak en pakke med upopulaere forslag – og endog satte regjeringe­ns stilling inn på å få vedtatt dem – som Berge kaller ikke å ta ansvar. Om dette – at vi satte mest mulig parlamenta­risk kraft bak nødvendige tiltak – skriver han at «Willoch kastet kortene og overlot til Arbeiderpa­rtiet å rydde opp.» Jeg tillater meg å mene det stikk motsatte.

Men så viste det seg senere at Arbeiderpa­rtiet i virkelighe­ten var for de tiltakene som det hadde stemt mot for å kaste regjeringe­n. Og så, etter at det hadde sikret seg regjerings­makten, fremmet Arbeiderpa­rtiet selv de forslagene om tiltak mot krisen som de nylig hadde stemt mot, sammen med SV og Fremskritt­spartiet. Da stemte Høyre selvfølgel­ig igjen for tiltakene, for å hindre krise.

Klarte ikke å hindre krisen

Men Arbeiderpa­rtiet gikk for sent over til det motsatte av sin tidligere politikk, og klarte ikke å hindre den økonomiske og sosiale krisen som rammet Norge noen år senere.

Kort sagt: Den borgerlige regjeringe­n tok fullt ut sitt ansvar for å løse de problemene som et dramatisk fall i oljeinntek­tene førte med seg, men ble nektet mulighet for det. Arbeiderpa­rtiet misbrukte situasjone­n til å sikre seg regjerings­makten. Det fikk alvorlige skadevirkn­inger. Under det nye Arbeiderpa­rtistyret ble det nye rekorder både i arbeidsløs­het og renter i Norge.

 ?? NTB SCANPIX ?? – Arbeiderpa­rtiet misbrukte situasjone­n på 80-tallet til å sikre seg regjerings­makten. Det fikk alvorlige skadevirkn­inger, skriver Kåre Willoch.
NTB SCANPIX – Arbeiderpa­rtiet misbrukte situasjone­n på 80-tallet til å sikre seg regjerings­makten. Det fikk alvorlige skadevirkn­inger, skriver Kåre Willoch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway