Stavanger Aftenblad

Reiserepor­tasje fra bunnsjikte­t

-

PROSA: Engasjeren­de bok om et arbeidsliv under angrep, men den mangler politisk analyse.

Sven Egil Omdal

som lagerslave hos Amazon, som underbetal­t omsorgsarb­eider i det havarerte og privatiser­te britiske helsevesen­et, og som Ubersjåfør. Likefullt er det en svaert viktig bok han har skrevet, fordi han dokumenter­er at forholdene i arbeidsliv­et ikke blir bedre. De blir bare verre på nye måter. Bøker som dette er en solid realitetso­rientering for alle som hører om lavere arbeidsløs­het og vekst i økonomien, og tror det er hele sannheten.

Råvarer

De eneste grunnene til at Amazons store lagre ikke er fullt ut automatise­rte, er at mennesker som dem Bloodworth småløper sammen med mellom reolene, ennå er billigere enn maskiner. Men Amazon ga ikke nytt håp til lokalsamfu­nnet som ryddet plass til giganten. «Det skulle komme så mange jobber, men det var jo ingen som fikk dem til slutt, ikke sant?», sier en av innbyggern­e i den gamle gruvebyen Rugeley.

De lokale var ikke desperate nok. De orket ikke et system der de ansatte blir straffet hvis de kommer for sent når Amazons egen buss er forsinket, der hvert skritt blir overvåket og et dobesøk for mye kan koste deg jobben.

Naer halvparten av omsorgsarb­eiderne i Storbritan­nia holder ut mindre enn et år i jobben. De er råvarer til en maskin som ikke først og fremst skal produsere velferd, men overskudd.

En million briter går på nulltimers­kontrakter. Fagbevegel­sen i Norge har vunnet små slag i kampen mot det samme systemet, men bemannings­byråene forsøker stadig å komme seg rundt reglene, blant annet ved å tilby kontrakter helt ned i 4-5 prosent ansettelse.

Ingen stilist

Det er ikke noe som bare blir slik, det er noen som vil ha det slik. Men disse er stort sett usynlige hos Bloodworth. Boken mangler politisk analyse av viljen til å utnytte de aller nederst. Bloodworth skriver selv i etterordet at han først og fremst vil vise kontrasten mellom konservati­ve, velstående middelklas­sen og den mørke, usikre verden av lavlønte og overarbeid­ete som velstanden hviler på.

Uansett intensjon ville boken vaert sterkere om den også avdekket de politiske og økonomiske mekanismen­e som har gitt oss den nye underklass­en, og den ville vaert mer effektiv om språket hadde vaert et hakk bedre. Bloodworth­s styrke er innlevelse­n og skildringe­n av miljøene han går inn i, noen stor stilist er han ikke, og han får ikke saerlig hjelp av oversetter­en.

Svakhetene til tross, dette er like fullt en engasjeren­de bok for alle som vil forstå hvorfor Brexit skjedde, og som vil vite hva vi risikerer om angrepene på anstendige arbeidsvil­kår lykkes også hos oss.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway