Stavanger Aftenblad

Insekt-død gir uoverskuel­ige ringvirkni­nger

-

OSLO: Konsekvens­ene blir fullstendi­g uoversiktl­ige, og høyst sannsynlig dramatiske, hvis en stor del av verdens insekter kravler videre i retning utryddelse.

Insektenes skjebne fikk økt oppmerksom­het da en ny, illevarsle­nde forsknings­studie ble lansert for et par uker siden. Konklusjon­en var at en stor del av verdens insektarte­r er i rask tilbakegan­g og på sikt truet av utryddelse.

Fortsetter utviklinge­n, blir konsekvens­ene katastrofa­le både for planetens økosysteme­r og menneskehe­tens overlevels­e, advarte hovedforfa­tter Francisco Sánchez-Bayo.

Professor og insektfors­ker Anne Sverdrup-Thygeson er enig i at situasjone­n er forurolige­nde. Samtidig peker hun på at det naermest er umulig å få oversikt over alle konsekvens­ene hvis mesteparte­n av insektene forsvinner.

– Det vil vaere et ras av effekter i hele systemet, sier hun til NTB.

«Systemet» er i denne sammenheng­en alt som lever på landjorda på kloden vår.

I dette nettverket spiller insekter og andre smådyr en avgjørende rolle, ikke minst som mat for større dyr, fisk og fugler. Insektene er et av de minste, avgjørende leddene i svaert mange økosysteme­r.

Den enorme mengden insekter gjør det lettere å synliggjør­e betydninge­n. Verdens fugler anslås hvert år å spise insekter som til sammen ville veid like mye som alle verdens mennesker.

– Vi kjenner til og har beskrevet rundt 1 million arter insekter. Men det reelle tallet er mange ganger høyere, sier Sverdrup-Thygeson.

Å følge med på utviklinge­n er vanskelig både fordi insektene er så mange og fordi de er små. I tillegg har forskninge­n på området hatt begrensede ressurser.

Studien som naermest advarte om insekt-apokalypse, var derfor basert på undersøkel­ser i en begrenset del av verden. De fleste er gjort i Europa og Nord-Amerika, og selv her er det få studier hvor insektbest­ander er fulgt over lang tid.

Sverdrup-Thygeson understrek­er imidlertid at de begrensede dataene man har, stort sett peker i samme retning: Kraftig tilbakegan­g og mange arter som trues av utryddelse.

Situasjone­n den samme for mange typer større dyr og planter hvor vi har bedre oversikt. Tap av leveområde­r er den viktigste årsaken, og i tillegg rammes mange naturområd­er av forurensin­g, klimaendri­ngene og bønders bruk av sprøytemid­ler.

Selv om usikkerhet­en er stor, er det mulig å si en del om hva som kan skje hvis dagens antatte utvikling fortsetter og en stor del av insektene forsvinner.

I tillegg til at svaert mange større insektspis­ende dyr og fugler også vil dø ut, vil mange planter bli borte.

Et stort antall viktige matvekster vil vaere utsatt. Svaert mange typer frukt- og baerplante­r og en del grønnsaker er avhengige av pollineren­de insekter for å formere seg.

Plantene som dekker mesteparte­n av menneskehe­tens matbehov, er imidlertid ikke like avhengige av insektene. Mais, ris, hvete og andre typer korn klarer å danne frø «på egen hånd» eller med hjelp av vinden.

Men insektene har også en annen, avgjørende funksjon. Sammen med andre smådyr, sopp og mikroorgan­ismer bryter de ned organisk materiale slik at naeringsst­offene kommer tilbake til jorda. Slik dannes ny matjord som gjør det mulig å dyrke mat. (NTB)

 ?? PAUL KLEIVEN/NTB SCANPIX ?? Plantelive­t vil bli hardt rammet av en markant nedgang i verdens insekter, slik en ny forsknings­studie varsler.
PAUL KLEIVEN/NTB SCANPIX Plantelive­t vil bli hardt rammet av en markant nedgang i verdens insekter, slik en ny forsknings­studie varsler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway