Stavanger Aftenblad

Klaebo: - Dette gullet har jeg hatt lyst på lenge

-

SEEFELD: Sammen med Emil Iversen ordnet han seier til Norge på lagsprinte­n.

Reidar Løfaldli Erlend Nesje Anne-Marit Dahl

To år etter fikk trønderduo­en sin revansje, og Iversen sitt første mesterskap­sgull som senior.

– For to år siden var vi ganske nedpå begge to, og få lov til å stå her nå, det er stort, sa Klaebo til NRK.

– Dette gullet har jeg hatt lyst på lenge. Det kunne ikke kommet på en bedre måte enn i dag. Jeg visste at hvis vi gjorde jobben, så var vi best, sa Iversen til NRK.

– På en skala fra én til ti, var dette kanskje 17, sa kvinneland­slagstrene­r og Emil Iversens far Ole Morten Iversen.

Han sier at det blir «enormt» å se sønnen få stå øverst på seierspall­en.

– I dag virket Johannes og Emil svaert trygge og rolig. Jeg var ikke så fryktelig nervøs, men man vet jo aldri, sier pappa Iversen.

Spesiell taktisk manøver

Selv om Klaebo rykket fra i den aller siste lille bakken inne på stadion, falt mye av avgjørelse­n på toppen av sprintløyp­a, før de siste utforkjøri­ngene. Hele feltet stoppet opp og følte på hverandre, før Russland og Bolsjunov satte først utfor, fulgt av Klaebo. Det samme skjedde på sprinten torsdag.

– Vi så det på sprinten også. Det er ingen fordel å kjøre først ned bakkene her, beskrev Klaebo overfor NRK etter løpet.

Sprinttren­er Arild Monsen dro frem at Norge hadde svaert gode ski, og forsto lite av russernes manøver.

– Det er veldig rart at de, gang nummer to, lar Johannes kjøre ned med luft frem til lederen. Vi har ekstremt gode ski i dag, og så får vi kjøre på stream i tillegg, og får utnyttet det, sier Monsen.

– Vi var beredt til å kjøre hardt på slutten, men trodde at russerne skulle vaere hardere.

Bolsjunov hadde ingen god forklaring på hvorfor han satte utfor først, men sa til pressekorp­set etter løpet at han var skuffet over at han ikke maktet å henge på Klaebo.

22-åringens makker Gleb Retivykh presiserer at Norge hadde bedre ski enn konkurrent­ene.

Russlands trener Markus Cramer sier smilende at han ikke liker det som skjedde før siste utforkjøri­ng.

– Løperne må selv bestemme hvordan de gjør det. Noen ganger tar de riktig beslutning, andre ganger blir det feil. For løperne er dette et spill, og de liker å prøve slike taktiske ting, sier tyskeren.

Han sier seg likevel fornøyd med sølvet på lagsprinte­n

– Skal man slå Klaebo, må man gjøre det på en annen måte. Da må man gjøre som på skiathlon, gi full gass fra start av, sa Cramer.

Offensiv Iversen

Emil Iversen gikk en kontroller­t åpningseta­ppe, men tok teten inn mot første veksling og sendte Johannes Høsflot Klaebo ut først.

På andre etappe lå samtlige lag samlet, men inn mot veksling viste det seg – som i semifinale­ne – at Norge hadde svaert gode ski. Klaebo gled forbi konkurrent­ene på flatene, og vekslet først.

Iversen fortsatte med å vaere offensiv, men selv om 27-åringen gled best, holdt Frankrike, Sverige, Italia og Russland følge inn mot veksling.

Aleksandr Bolsjunov viste seg skikkelig fram for første gang på den fjerde av seks etapper. Den russiske 22-åringen rykket fra i bakkene, men Klaebo gled igjen inn avstanden inn mot veksling.

Russland holdt på å rote det til i vekslingen, da Bolsjunov kjørte inn i sin makker Retivykh. Retivykh ble litt hindret, men kom seg inn i tetgruppen igjen – en gruppe som besto av sju nasjoner.

Oskar Svensson prøvde seg på et rykk på nest siste etappe, og svensken dro med seg Iversen og italienske Francesco De Fabiani opp i teten inn mot siste veksling.

Men Russland var ikke ferdige. Bolsjunov tok føringen ut på siste etappe, men Klaebo hang godt med.

Klaebo gled igjen forbi på flatene, og rykket i siste bakke. Oppløpet ble naermest en parademars­j for den seiersvant­e 22-åringen fra Byåsen. Klaebo kunne triumfere inn til Norges femte gull så langt i Seefeld-VM.

 ?? MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD / NTB SCANPIX ?? Emil Iversen og Johannes Høsflot Klaebo sikret Norges fjerde gull i VM.
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD / NTB SCANPIX Emil Iversen og Johannes Høsflot Klaebo sikret Norges fjerde gull i VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway