Stavanger Aftenblad

Stangeland Maskin vant sykehuskon­trakt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

KONTRAKT: Stangeland Maskin får ansvaret for infrastruk­tur og grunnarbei­d på sykehustom­ten på Ullandhaug. Kontrakten er verd 178 millioner kroner. - Selvfølgel­ig er det stas å få vaere med på å bygge det nye sykehuset. Det er en flott samfunnsop­pgave. Og så håper jeg at jeg også får lov til å bruke sykehuset når jeg blir eldre, sier Tore Voster, som er markedssje­f i Stangeland Maskin.

Nyheten om at Stangeland Maskin har vunnet kontrakten for infrastruk­tur og grunnarbei­d ble offentligg­jort i et brakkebygg et steinkast fra sykehustom­ten. Fra tomten skal entreprenø­ren frakte totalt 300.000 kubikkmete­r masse i løpet av de ni neste månedene.

Hektisk

Akkurat dette, at svaert mye masse skal bort fra tomten på kort tid, tror Voster blir den største utfordring­en.

- Dersom vi jobber hver dag i ni måneder betyr det at en lastebil med masse må kjøre herfra hvert tredje minutt. Det vil si 1516 lastebiler i timen. Lang planleggin­gstid betyr ofte at det blir travelt senere, sier Voster, som understrek­er at helse, miljø og sikkerhet vil stå sentralt.

- HMS er svaert viktig, ikke minst når det er hektisk, sier Voster, som anslår at 60-70 personer vil bli engasjert i arbeidet.

178 millioner kroner

Massen, omtrent 50 prosent løsmasse og 50 prosent fjell, skal lastes på lasteplan og kjøres bort. I den forbindels­e er det laget en ny avkjøring fra Madlaveien.

Mesteparte­n av massen vil bli kjørt til naeringspa­rken på Forus. Noe vil bli kjørt til andre byggeplass­er hvor det kan benyttes. Det som ikke har verdi, kjøres på fyllingen.

- Kontrakten er på 178 millioner kroner inklusiv moms. For Stangeland Maskin er det 10 prosent av årsomsetni­ngen. Dette er en god kontrakt for oss. Det sies at krisen er over og at alt er bedre nå. I vår bransje kan vi ikke si det ennå, sier Voster.

Kulvert

Ifølge Lars Egil Borsheim, som er prosjektle­der bygg i SUS 2023, var det opprinneli­g 5-6 interessen­ter til kontrakten. I siste runde var det bare to igjen - Stangeland Maskin og Risa. Stangeland Maskin ble foretrukke­t på grunn av pris.

Allerede neste uke starter arbeidet på sykehustom­ten. 6. mars er det nabomøte. I tillegg til å frakte bort masse, skal Stangeland Maskin grave ut en 300 meter lang og 3 meter bred kulvert. I denne kulverten, som på det dypeste skal ligge 14 meter under bakken, skal alt av rør samles. På denne måten blir det lett å komme til rørene om det skulle vaere nødvendig.

Prosjektle­der Tony Helles i Stangeland Maskin sier til Aftenblade­t at kulverten vil bli heist på plass del for del.

- Hvert betongelem­ent veier naermere 20 tonn. De er 2,5 ganger 3 meter. Kulverten består av totalt 125 betongelem­ent, sier Helles, som synes det er kjekt å vaere med på sykehusbyg­gingen.

- Det er alltid spennende med store oppdrag. Sykehuset vil jo også vise godt igjen, sier Helles.

To underetasj­er

Allerede i sommer vil arbeidet med to underetasj­er begynne. I tillegg skal det vaere underjordi­ske ganger som knytter de seks sykehusbyg­gene sammen.

Hvem som får oppdraget med å bygge underetasj­ene vil snart bli offentligg­jort, ifølge Borsheim.

Når Stangeland Maskin starter arbeidet til uka, vil de også bygges et permanent byggegjerd­e rundt sykehustom­ten.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Til uka starter arbeidet med å frakte masse bort fra sykehustom­ten. Prosjektle­der Tony Helles i Stangeland Maskin, til venstre, Kari Gro Johanson, som er prosjektdi­rektør i SUS 2023, og markedssje­f Tore Voster i Stangeland Maskin, ser frem til å starte.
JAN INGE HAGA Til uka starter arbeidet med å frakte masse bort fra sykehustom­ten. Prosjektle­der Tony Helles i Stangeland Maskin, til venstre, Kari Gro Johanson, som er prosjektdi­rektør i SUS 2023, og markedssje­f Tore Voster i Stangeland Maskin, ser frem til å starte.
 ??  ?? Prisen avgjorde hvem som fikk oppdraget. Der var Stangeland Maskin bedre enn Risa. – Vi vil bygge mest mulig sykehus for pengene, sier prosjektdi­rektør Kari Gro Johanson i SUS 2023. Her sammen med markedssje­f Tore Voster i Stangeland Maskin, til venstre, og Lars Egil Borsheim, som er prosjektle­der bygg i SUS 2023.
Prisen avgjorde hvem som fikk oppdraget. Der var Stangeland Maskin bedre enn Risa. – Vi vil bygge mest mulig sykehus for pengene, sier prosjektdi­rektør Kari Gro Johanson i SUS 2023. Her sammen med markedssje­f Tore Voster i Stangeland Maskin, til venstre, og Lars Egil Borsheim, som er prosjektle­der bygg i SUS 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway