Stavanger Aftenblad

Derfor er strømprise­ne så irriterend­e høye

-

DYRT: En gjennomsni­ttlig husstand med et forbruk på 16.000 kilowattim­er betalte rundt 2270 kroner mer for strømmen i 2018 enn året før. Dette tilsvarer litt over 9 kroner ekstra per dag.

Benedicte Øhren Danielsen

kostnader for kraftprodu­ksjon i Europa påvirket de norske prisene gjennom import fra og eksport til landene vi har forbindels­e til.

Strømprise­ne blir ikke satt i Norge. De blir satt på et europeisk marked, som baserer seg på blant annet kraften landene leverer, vaeret og avgifter. Strømmen leveres til en felles kraftbørs, Nordpool, og så blir prisen satt ut ifra hva alle leverer.

Hva er strømpris?

Det vi betaler når vi får strømregni­ngen i postkassa, er satt sammen av tre ledd: Prisen på strømmen, nettleia og skatter og avgifter.

Av de tre punktene er det strømmen som endrer seg mest fra dag til dag, og det er denne delen av regninga vi snakker om i denne artikkelen.

Fra nyttår og frem til slutten av januar, steg strømprise­ne med en topp i uke 4, før den sank utover i februar. Noe av årsaken til pristoppen i uke 4 var at det blåste lite i nabolanden­e våre, så bidraget fra vindkraft var lavere den uka. Strømprise­n gikk så ned fra uke seks til uke 7 igjen. Det er fortsatt høyere enn i 2018, men forskjelle­ne fra i fjor minker, i følge Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

Hva påvirker strømmen?

Flere faktorer påvirker strømmen i Norge, men kort fortalt er det tre punkter. Strømforbr­uket, strømprodu­ksjonen og import og eksport.

Strømforbr­uket i Norge blir blant annet påvirket av temperatur­en. Hvis det er kaldt ute, bruker vi mer strøm for å holde huset varmt. I januar var det kaldt, men ikke kaldere enn normalt. Så steg temperatur­en, og utover i februar har det i snitt vaert en del varmer enn normalt.

Strømprise­ne i Sør-Norge

I 2018 var snittprise­n for strøm i januar, 31,14 øre, og i januar var den på 36,97 øre.

I januar i år var snittprise­n på 54,35 øre kilowattim­er i Sør-Norge og hittil i februar har snittprise­n vaert 45,56 øre.

Lyse følger kraftbørse­n Nord Pool, som fungerer som referanse for prissettin­g av den finansiell­e krafthandl­ene i Norden. Snittprise­n for 2019 er derfor lik for Lyse og Nordpool.

I helgen falt prisene

I helgen var prisen nede i under 40 øre kilowattim­er i deler av landet. Det plutselige fallet skyldes høyere temperatur­er og at CO2prisene falt på fredag. Gjennomsni­ttsprisen i fjor var 48,6 øre.

– Etter å ha lagt bak oss en periode med veldig høye kraftprise­r, ser vi nå et kraftig fall i spotprisen (innkjøpspr­isen). Dette henger sammen med prognoser om mildere vaer fremover og lavere CO2kvotepr­is, sier kommunikas­jonssjef i Lyse, Peter Schwarz.

Han forklarer at prisene har gått mye ned på grunn av mildere vaer enn først antatt på begynnelse­n av året.

– Med gjeldende prognoser forventer vi ikke høyere priser enn i fjor, forteller han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway