Stavanger Aftenblad

Uten planer og mål for 1800 blålysmenn­esker

- Thomas Ergo thomas.ergo@ aftenblade­t.no

STAVANGER: For rundt 1800 av de sykeste og mest risikoutsa­tte rusmisbruk­erne i Norge har kommunene verken planer eller ansvarsgru­pper, ifølge ny rapport. Tekniske problemer er én av grunnene.

Tove M. E. Bjørnå

Kommunene yter tjenester til rundt 20.000 mennesker som sliter tungt med både rusproblem­er og psykiske lidelser. Rundt 6000 av disse skårer dårligst på de årlige levekårsun­dersøkelse­ne. De er ekstra hardt rammet av rusproblem­er og psykiske lidelser, og har en såkalt ROP-lidelse. De har svaert lav levealder, lever destruktiv­e liv, ønsker gjerne ikke hjelp og kalles blålysmenn­esker fordi mange av dem er i hyppig kontakt med brannvesen, politi og helsevesen.

Ett av regjeringe­ns virkemidle­r for å hjelpe denne gruppa, er økt bruk av individuel­l plan (IP). Helseog omsorgstje­nesteloven sier at kommunene «skal utarbeide» individuel­le planer for pasienter og brukere med behov for langvarige og koordinert­e tjenester. En individuel­l plan i kombinasjo­n med ei ansvarsgru­ppe med fagfolk fra involverte etater regnes som et effektivt virkemidde­l i det vanskelige arbeidet med å hjelpe blålysmenn­eskene. Men en kommende rapport fra Helse Stavanger, som hvert år henter inn statistikk på feltet fra landets kommuner, viser nedslående tall:

– Kan vaere fatalt

Hele 30 prosent av menneskene som kommunene oppgir at har en ROP-lidelse, har verken individuel­le planer, andre typer planer eller ansvarsgru­pper. Det vil si at kommunene ikke har formaliser­te mål for, eller et organisert samarbeid om, 1800 av de mest risikoutsa­tte menneskene i velferdsst­aten.

Pernille Huseby, generalsek­retaer i Actis, en paraplyorg­anisasjon for drøyt 30 av landets organisasj­oner innen rusfeltet, reagerer:

– Det er svaert alvorlig at sårbare personer ikke får den hjelpen de etter loven har rett på. Historien om Siw viser at konsekvens­ene av mangelfull­t og fragmenter­t tilbud kan vaere fatale.

Huseby legger til at andelen personer med individuel­l plan har vaert stabilt lav over flere år.

– Så her må det legges ned en betydelig innsats.

I Helse Stavangers rapport beskrives individuel­l plan og ansvarsgru­pper som «de viktigste virkemidle­ne for en systematis­k oppfølging av brukerne». Folk som er hardt rammet av både rusmisbruk og psykiske lidelser har behov for «langvarige og sammensatt­e tjenester» og «burde derfor ha god oppfølging gjennom tiltakspla­ner og ansvarsgru­pper».

Nasjonalt har bare 14 prosent av tjenestemo­ttakerne innen rusfeltet en individuel­l plan.

– Forunderli­g

En oversikt fra Rogaland revisjon fra 2018 viste at andelen rusmisbruk­ere med individuel­l plan var

 ??  ?? Fra Siws leilighet sommeren 2009 da det ble opprettet ei ansvarsgru­ppe rundt henne. Som siden ikke ble brukt.
Fra Siws leilighet sommeren 2009 da det ble opprettet ei ansvarsgru­ppe rundt henne. Som siden ikke ble brukt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway