Stavanger Aftenblad

Løsning på Gamleveien-striden

-

STAVANGER: To av de opphøyde gangfelten­e i Gamleveien fjernes og tre skal nedskalere­s. 8. mars skal bussene endelig begynne å kjøre gjennom.

Håkon Jonassen Norheim

på rundt 30 kilometer i timen, i stedet for 40 kilometer i timen som de skulle vaert. De ble derfor fjernet og lagt på igjen.

– Med denne løsningen har vi lagt til rette for kollektivt­ransport. Jeg håper de vil bruke den da. Nå kjøres det busser i andre deler av byen med fartsputer, da håper vi de kan gjøre det her også, sa prosjektle­der i Stavanger kommune, Rolf Østefjells til Aftenblade­t.

Men det endret ingenting for Kolumbus.

Skal justeres

Nå har Stavanger kommune, etter en gjennomgan­g med Kolumbus og Statens vegvesen, kommet frem til at de fem opphøyde gangfelten­e skal justeres.

– De må bygges om slik at bussen kan kjøre over dem, og de skal vaere tilsvarend­e de opphøyde gangfelten­e som er i Hinnasving­ene, sier prosjektle­der i Stavanger kommune, Rolf Østefjells.

– Burde dette ha vaert klart på forhånd? Dere har jo vaert klar over Kolumbus sine synspunkte­r en stund?

– Jo, det kan du kanskje si. Dette var noe vi ønsket å få på plass fortest mulig, og tidsfriste­n for åpning var desember 2018. Vi jobbet ut fra det, men var nok kanskje litt for raske og tok ikke hensyn til Kolumbus sine interesser. Det tar vi selvkritik­k for. Ting har gått litt fort, og vi har ikke hatt den gode dialogen, sier Østefjells.

Bussen tilbake i drift 8. mars Ifølge Østefjells skal de opphøyde gangfelten­e bygges om denne og neste uke, slik at bussene forhåpentl­igvis skal vaere tilbake i Gamleveien fredag 8. mars.

I stedet for fem opphøyde gangfelt og fem trafikkput­er, vil det nå vaere syv bussputer og tre opphøyde gangfelt i mindre skala. Østefjells tror likevel ikke det vil ha noe å si for trafikksik­kerheten.

– Vi har hatt en runde om disse planene i en ny trafikksik­kerhetsgru­ppe og de har blitt behandlet av politi og Statens vegvesen. De skal ikke ha noe å si for trafikksik­kerheten. Det skal fortsatt vaere en fartsgrens­e på 40 kilometer i timen, med fortau på begge sider, sier han.

– Må bli bedre på dialogen

– Om trafikksik­kerheten nå er god nok, burde dere ha hørt på Kolumbus litt tidligere?

– Det var som sagt kanskje en misforståe­lse og for dårlig dialog med Kolumbus på forhånd. Det er klart de gangfelten­e var en utfordring for bussene, sier Østefjells.

– Prosjektet kostet 40 millioner kroner. Hvor mye vil endringene dere nå gjør koste?

– Noe justering blir det, men i et så stort prosjekt er det ikke så mye. Det viktigste er å få bussen tilbake, sier Østefjells.

– Har løst det på en god måte Ifølge kommunikas­jonsdirekt­ør i Kolumbus, Grethe Skundberg, har de blant annet hatt befaring med buss sammen med Stavanger kommune og Statens vegvesen gjennom Gamleveien. Hun er glad for at de nå har kommet i mål.

– Vi har hatt en god dialog og konstrukti­ve møter rundt temaet. Nå har vi løst det på en god måte for passasjere­ne og de som bor der. Vi har også tatt laering av viktighete­n med å ha god kommunikas­jon og en enda tettere dialog med Stavanger kommune, som vi har et godt samarbeid med, sier Skundberg.

Gamleveien er blitt utvidet til 6,5 meter og har fått nye gatelys, fem opphøyde gangfelt, fem bussputer og fortau på begge sider. Kommunen har også brukt byggeperio­den til å skifte vannog avløpsrør, legge ned rør for transport av fjernvarme og legge el- og telekabler. Totalt har arbeidet kostet 40 millioner kroner, hvorav 30 millioner er statlige belønnings­midler.

 ?? REFVEM ?? I januar ble bussputene fjernet og lagt på igjen i Gamleveien. Nå må gangfelten­e også fjernes eller nedjustere­s. Til slutt skal bussene «endelig» kjøre gjennom.
REFVEM I januar ble bussputene fjernet og lagt på igjen i Gamleveien. Nå må gangfelten­e også fjernes eller nedjustere­s. Til slutt skal bussene «endelig» kjøre gjennom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway