Stavanger Aftenblad

Ingen lønnsvekst for de lavest lønnede det siste tiåret

-

OSLO: Mens de 10 prosent med høyest lønn i Norge har fått en reallønnsv­ekst på 15 prosent det siste tiåret, har de 10 prosent med lavest lønn stått på stedet hvil.

Det viser tall fra Det tekniske beregnings­utvalget for inntektsop­pgjørene (TBU) og Statistisk sentralbyr­å (SSB), skriver FriFagbeve­gelse.

I 2008 hadde de 10 prosent som hadde lavest lønn, en gjennomsni­ttslønn på 231.000 kroner. Ti år senere lå snittlønne­n på 285.000 kroner for den samme gruppen. Det tilsvarer en lønnsvekst på 23 prosent, som også tilsvarer prisvekste­n i Norge, ifølge konsumpris­indeksen. Dermed er reallønnsv­eksten på nøyaktig 0 prosent for de 10 prosent med lavest lønn.

– Det bekymrer oss at vi ikke når de gruppene der tillitsval­gte og tariffavta­ler ikke er på plass, sier LOs nestleder Peg- gy Hessen Følsvik. Til sammenlign­ing har lønnsvekst­en ligget på 38 prosent for de 10 prosent med høyest lønn.

Høyere lønn til de med lavest lønn er et av kravene til LO før vårens lønnsoppgj­ør. Følsvik advarer mot konsekvens­ene dersom ulikhetene ikke reduseres.

– Dette skaper økte forskjelle­r. Det gir igjen grobunn for alvorlige sosiale problemer og økt konfliktni­vå. Til sjuende og sist kan det true hele samfunnsmo­dellen vår, sier Følsvik. (NTB)

 ??  ?? Peggy Hessen Følsvik i LO advarer mot økende lønnsforsk­jeller i Norge.
Peggy Hessen Følsvik i LO advarer mot økende lønnsforsk­jeller i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway