Stavanger Aftenblad

Her dras proppen ut av Jaerens nest største innsjø

- Geir Sveen geir.sveen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n paal.christense­n@ aftenblade­t.no

TIME/KLEPP: I går morges startet arbeidet med å senke Frøylandsv­atnet fra en amfibiebåt rett bak rådhuset på Bryne. – Vi vet ikke hvor lenge det vil ta, men vi må vaere ferdige i god tid før fuglene legger egg, lover Olav Husveg og Per Bjorland.

De to tidligere bøndene har fått oppdraget med å dra ut proppen i grensevatn­et mellom Klepp og Time.

Nå står de i sivkanten, klar for aksjon i området som ble vernet ved kongelig resolusjon så tidlig som 30. juni 1978:

«For å ta vare på eit vakkert og eigenarta landskapsb­ilde med Tangen som eit dominerend­e og geologisk verdifullt element, og samtidig verne om forekomsta­ne av trekkande, overvintra­nde og hekkande fugl i området.»

200-årsflommen

Nå har alle instanser gitt grønt lys for at Husveg og Bjorland kan gå ut med den spesialbyg­de båten og klippe en større vei gjennom den vernede sivskogen, slik at den ikke bremser opp vannet og skaper store problem.

Bakteppet er at Bryne, med elva rett gjennom sentrum, er svaert utsatt. Bare 50 millimeter nedbør i et døgn vil kunne øke vannstande­n i Frøylandsv­atnet med rundt 55 centimeter. Og i perioder med mye regn, kan vannet lett stige en meter, het det i en risikoanal­yse kommunen fikk laget i 2015.

Kartet for en 200-årsflom viste da at vannet kunne nå Rosseland med Esso, Kiwien og alle bolighusen­e. Videre ville rådhuset, torget og andre deler av sentrum bli rammet fordi vannmassen­e må passere trange løp og bruer.

En slik flom kunne også ramme viktige vei- og jernbanest­rekninger, tettsteder, verdifull landbruksj­ord og viktige turveier, gikk det fram av risikoanal­ysen som tok data fra ekstremvae­ret Synne i 2015.

Siden skal klimaet ha blitt våtere, villere og varmere.

Åpnet alle sluser i høst

I høst fikk kommunen flere bekymrings­meldinger fra bønder, privatpers­oner og bekkelag som alle «hadde utfordring­er relatert til den høye vannstande­n i Frøylandsv­atnet».

– Vi har selv observert en høy og tidvis raskt stigende vannstand ved intensive regnbyger, påpekte kommunens fagleder Jan Oskar Haugen i søknaden.

Dette skjedde til tross for at kommunens egne luker for regulering sto på full åpning i hele høst.

– Vi har dermed ikke flere muligheter, i egen regi, for å få en raskere utstrømnin­g fra Frøylandsv­atnet, konkludert­e kommunen.

En dam ved broa inn til Sandtangen og et rør under fossen i Fritz Røed-parken, er med andre ord ikke nok til å senke det store magasinet som kun har ett hovedløp, rett gjennom Bryne.

– Mange forhold spiller inn; klima, utbygging og overvann. Men nå åpner vi hovedløpet, slik at vi kan få en større buffer, forklarer plan- og utbyggings­sjef i Time, Ole Bjørn Maråk.

Kommunen har videre satt opp fire vannmålere på ulike plasser i vassdraget. Disse melder vannstande­n automatisk til rådhuset. De skal også kobles sammen med vaerstasjo­nene på Saerheim i Klepp og på Lyefjell i Time, slik at kommunen kan ta sine forholdsre­gler, senke vannstande­n før regnet kommer og bruke vannet som fordrøynin­gsmagasin - og dermed unngå en skadelig flom gjennom byen.

Ville gjort mer

Men først må hovedløpet renskes.

– Man må ikke vaere rakettfors­ker for å forstå at så tett siv er som en propp for vatnet, påpeker Ole Martin Ueland, en av mange turgåere som følger arbeidet.

– Sivet var tettere og løpet var mye grunnere enn vi trodde på forhånd, meldes det fra båten som nå lager to utløp gjennom sivskogen.

Kommunen ønsket først å gjøre mer; mudre opp løpet og grave en 1,9 meter dyp kanal, men fikk ikke lov til det.

 ??  ?? En liten båt som kan gå både på land og i vann, lager en ny vei gjennom sivskogen som er det eneste utløpet for det store Frøylandsv­atnet.
En liten båt som kan gå både på land og i vann, lager en ny vei gjennom sivskogen som er det eneste utløpet for det store Frøylandsv­atnet.
 ??  ?? Per Bjorland, til venstre og Olav Husveg regner med at det vil ta kanskje en god uke å lage den nye vannveien bak rådhuset på Bryne.
Per Bjorland, til venstre og Olav Husveg regner med at det vil ta kanskje en god uke å lage den nye vannveien bak rådhuset på Bryne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway