Stavanger Aftenblad

Ny mistanke om russiske penger og støtte til nasjonalis­ter

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

ROMA: Italienske journalist­er avdekker tette forbindels­er mellom Vladimir Putin og Italias regjerings­parti Lega, som nyter stor fremgang. Vladimir Putin og Matteo Salvini har mye til felles. Russlands president og den italienske utenriksmi­nisteren og lederen av nasjonalis­tpartiet Lega elsker å opptre som sterke, virile menn. De er nasjonalis­ter, de setter familien og tradisjone­lle verdier i hevd og de er begge innbitte motstander­e av EU.

I fjor inngikk partiene deres en samarbeids­avtale, og ifølge boken «Il Libro Nero della Lega» om partiet, som nyhetsmaga­sinet l’Espresso har trykket utdrag fra før utgivelsen torsdag, har de to partiene vaert i forhandlin­ger om økonomisk støtte fra Russland til Matteo Salvinis parti før valget til EU-parlamente­t i mai.

– Science fiction

Det avviser talsperson­er innenriksm­inisteren.

– Det er ren science fiction, sier de, og Matteo Salvini har tidligere

for dementert enhver form for økonomiske relasjoner mellom hans og Vladimir Putins parti, Forent Russland.

L’Espresso-journalist­ene Giovanni Tizian og Stefano Vergine vet ennå ikke om salget av russisk olje til Italia, som via komplisert­e omveier skulle skaffe Matteo Salvinis parti en inntekt på 3 millioner dollar, ca. 26 millioner kroner, er falt endelig på plass.

Deres avdekning av forhandlin­gene er likevel enda et vitnesbyrd om de naere forbindels­ene mellom president Putin og Matteo Salvini, som allerede i fjor uttalte at «Russland er Italias mest fundamenta­le regjering».

Olje og dollar Interessef­ellesskape­t har ikke blitt mindre siden den gang. Ifølge en undersøkel­se fra European Council on Foreign Relations blir Lega det nest største partiet i EUparlamen­tet ved EU-valget i mai, og ligger an til å bli en sikker vinner av det neste italienske parlaments­valget, som sannsynlig­vis finner sted i høst.

Hvis det skjer, får Vladimir Putin et av EUs ledende land som en viktig alliert. Matteo Salvinis parti er allerede en sterk motstander av EUs sanksjoner mot Russland, som er en reaksjon på president Putins annekterin­g av Krim i 2014 og støtten til prorussisk­e separatist­er i Ukraina.

Ifølge de italienske journalist­ene fant forhandlin­gene om økonomisk hjelp sted 17. og 18. oktober i fjor, da Matteo Salvini deltok i en konferanse organisert av den italienske arbeidsgiv­erforening­en i Moskva.

Etter konferanse­n møtte han sin russiske kollega, Dimitri Kozak, som blant annet er ansvarlig for energipoli­tiske spørsmål.

Dagen etter overvar bokens forfattern­e, Giovanni Tizian og Stefano Vergine, et møte i det kjente Moskva-hotellet Metropols forhall mellom representa­nter for Matteo Salvini og tre russere med forbindels­e til den russiske oljeindust­rien. De to journalist­ene hevder å ha dokumentas­jon på innholdet i diskusjone­ne, men de ønsker ikke å legge den frem på det nåvaerende tidspunkt.

Blant deltakerne var en tidligere talsperson for Matteo Salvini, Gianluca Savoini, som fortsatt jobber tett sammen med innenriksm­inisteren, og som organisere­r det svaert tette samarbeide­t mellom president Putins og Matteo Salvinis parti.

Temaet for møtet var salg av russisk olje til Italia, med det russiske oljeselska­pet Rosneft og det statseide italienske energisels­kapet ENI som mellommenn. Russerne tilbød tre millioner liter olje med en rabatt på fire prosent, som skulle overføres til Matteo Salvinis parti til en verdi av totalt 3 millioner dollar, som tilsvarer snaut 26 millioner kroner.

Enighet tross Russland

Det er denne rabatten og det at den italienske innenriksm­inisterens medarbeide­re deltar i forhandlin­ger om oljekjøp som er kontrovers­ielt. Og hele den svaert komplisert­e fortelling­en om møtene i Moskva i oktober er også fortelling­en om hvordan nasjonalis­tiske partier på ytterste høyrefløy knytter stadig sterkere bånd til Kreml. Blant annet har franske Marine Le Pens parti lånt penger i Russland.

Forholdet til Russland gjør det samtidig vanskelig for Matteo Salvini å samle det nasjonalis­tiske høyre i Europa.

Salvini, som ved enhver anledning legger ut «selfies» og bilder av sine møter med utenlandsk­e personligh­eter på nettet, nekter kategorisk å kommentere dette møtet, og innenriksm­inisteren tok det neppe opp under sitt møte i forrige måned med lederen for det polske regjerings­partiet Lov og rettferdig­het, Jaroslaw Kaczynski.

Formålet med møtet var å gjøre det mektige polske regjerings­partiet til en del av den kommende nasjonalis­tiske alliansen i EUparlamen­tet.

Det var full enighet mellom de to partileder­ne om å bekjempe «byråkraten­es Europa», som har åpnet for innvandrin­g og som undergrave­r Europas kristne fundament.

– Det er en stor historisk utfordring. Vi skal bekjempe den fransk-tyske aksen med en italiensk-polsk akse, sa Matteo Salvini etter møtet.

Jaroslaw Kaczynski avsto fra å komme med kommentare­r etter møtet, for et helt avgjørende spørsmål står imellom ham og Matteo Salvini, nemlig forholdet til Russland.

Fundamente­t for polsk nasjonalis­me er antirussis­ke holdninger, men de nasjonalis­tiske partiene vil ikke la sjansen for massiv innflytels­e i EU-parlamente­t gå fra seg på grunn av forholdet til Russland.

– Alle fra Polen til Italia og Østerrike er klare over at vi sammen kan få så mange mandater at vi kan stoppe deler av EU-lovgivning­en, og vi kan hindre straffeaks­joner med land som Polen og Ungarn. Så kan forholdet til Russland bli en sak for hvert enkelt parti, sier en ledende figur i det franske partiet Rassemblem­ent National.

 ?? REMO CASILLI/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Italiensk innenriksm­inister Matteo Salvini avviser enhver form for økonomiske relasjoner mellom sitt eget parti Lega og Vladimir Putins parti, Forent Russland.
REMO CASILLI/REUTERS/NTB SCANPIX Italiensk innenriksm­inister Matteo Salvini avviser enhver form for økonomiske relasjoner mellom sitt eget parti Lega og Vladimir Putins parti, Forent Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway