Stavanger Aftenblad

Sosial boligpolit­ikk virker på Manhattan

- Stian Robberstad Stavanger

BYUTVIKLIN­G: Skal vi få bukt med de stadig økende forskjelle­ne i samfunnet, bør vi gjeninnfør­e sosial boligbyggi­ng og prisregule­ring. Stavanger kommune jobber for å bedre levekårene i Hillevåg gjennom et eget områdeløft. Det er områdene Kvalaberg, Bekkefaret og Saxemarka som kommer dårligst ut i levekårsun­dersøkelse­n, og det er her innsatsen skal intensiver­es.

I rapporten Hillevåg, en sosiokultu­rell stedsanaly­se, levert i av IRIS (nå NORCE) på oppdrag fra Stavanger kommune, belyses blant annet sammenheng­en mellom små boenheter og gjennomtre­kk blant småbarnsfa­milier. I Kvalaberg, som er et av innsatsomr­ådene, utgjør bortimot 33 prosent av boligmasse­n 1–2 roms leilighete­r.

Vi vet, fra blant annet Lervig, at små leilighete­r fører til økt gjennomtre­kk, som igjen fører til manglede eierskap, noe som betyr at man investerer minimalt i nabolaget og bydelen. Nå når deler av Hillevåg skal utvikles, noe lokale tomteeiere har ventet lenge på, er det saerdeles viktig at kommuen sørger for at det skjer i tråd med anbefaling­ene i stedsanaly­sen.

Klasseskil­ler

Bolig er en forutsetni­ng for velferd, for å kunne ta utdanning, danne familie og vaere i arbeid. Samfunnet vårt bygger på grunnlegge­nde sosialdemo­kratiske verdier som historisk har sikret alle tilgang til boligmarke­det, saerlig var dette tilfellet i etterkrigs­årene. Stavanger førte i en årrekke en aktiv sosial boligpolit­ikk gjennom den såkalte «Stavanger-modellen».

Dagens boligmarke­d bidrar til å skape klasseskil­ler. Blant de ti prosentene av befolkning­en med lavest inntekt er det hele 64 prosent som leier bolig.

Ifølge regjeringe­ns egen strategi for boligmarke­det, ligger det å eie egen bolig dypt i den norske folkesjele­n. Som strategido­kumentet understrek­er, handler det å eie egen bolig både om identitet og mental og økonomisk trygghet. Å spare i egen bolig er for mange den enkleste og mest naturlige spareforme­n, og den fungerer som hovedbidra­g til vanlige folks formuesvek­st.

Regulering virker!

Om vi skal få bukt med de stadig økende forskjelle­ne i samfunnet, bør vi gjeninnfør­e sosial boligbyggi­ng og prisregule­ring. Når boligmarke­det ene og alene styres av markedskre­ftene står viktige forutsetni­nger for velferdssa­mfunnet i fare.

Bolig og prisregule­ring er et velbrukt virkemidde­l verden over nettopp fordi regulering av boligmarke­det fungerer. Selv i kapitalism­ens høyborg, Manhattan i New York, er det et stort innslag av sosialboli­ger og prisregule­rte leiebolige­r. Gjennom regulering kan en styre ønsket byutviklin­g. En god by er en by der mangfold, demokrati og likeverd er førende prinsipper.

På tide å gjeninnfør­e en sosial boligpolit­ikk i nye Stavanger kommune?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway