Stavanger Aftenblad

Se hva yrkesfag tilbyr

- Joar Loland Fylkesdire­ktør for opplaering, Rogaland fylkeskomm­une

VIDEREGÅEN­DE SKOLE: Yrkesfag på videregåen­de kan vaere det rette valget. Fagbrev vil bli enda mer etterspurt, og bedriftene trenger laerlinger. Fagbrev kan også vaere en vei til studium på høgskole og universite­t. I disse tider går diskusjone­ne varmt rundt middagsbor­det. Noen tiendeklas­singer vil kanskje helst bli YouTube-stjerner eller gamere. Men felles for dem alle er at de må ta et framtidsva­lg. Et yrkesvalg. Et drømmevalg, kanskje?

Yrkesfag gir gode muligheter for framtidig jobb, ikke minst i Rogaland hvor 130 yrker står klare til å ta imot de unge. Naer kontakt med arbeidsliv­et fra dag én er en av fordelene. Lønn i laeretida, kreativite­t og konkrete resultater av arbeidsopp­gavene er andre. NHOs kompetanse­barometer forteller at vi trenger mange fagarbeide­re i framtida. Og mange opplever at det er motiverend­e å jobbe med både hender og hode etter ti år med mye teori.

«Veien til studiekomp­etanse?» spør gjerne foreldre som vil sikre seg at ungdommen kan bli ingeniør eller lege.

Norge trenger elektriker­e, kokker, servitører, helsefagar­beidere og frisører, og bedriftene trenger laerlinger. Etterspørs­elen etter faglaert arbeidskra­ft er stor, spesielt innenfor bygg og industriel­l produksjon, helse og oppvekstfa­g. Og etter ti år på skolebenke­n er det kanskje noen som er interesser­t i å prøve noe annet?

Langt flere lykkes

Å velge yrkesfag betyr mer praksis i opplaering­en. Av elever som begynner i videregåen­de opplaering med karaktersn­itt under 3, lykkes 60 prosent første året på yrkesfag. 30 prosent lykkes på studieforb­eredende. Kombinasjo­nen av teori og praksis ser ut til å passe veldig godt for mange.

Nye tall viser at vi i Rogaland er gode til å ta vare på våre laerlinger. Hvert år går 5500 ungdommer på laerekontr­akt, og fram mot 2030 trengs det 100.000 nye fagarbeide­re. 3100 personer mottok fagog svennebrev i Rogaland siste år. Det er best i landet.

Hva vil du bli?

Nå skal tiendeklas­singene gjøre sitt første store og viktige valg. «Hva vil du bli da?» er spørsmålet. For 16-åringen er det kanskje litt overvelden­de.

Det er ikke lenger nødvendigv­is slik at de tar et valg for hele livet. Mange skifter jobb i løpet av et arbeidsliv. Med fag- eller svennebrev har du rett på ett år med påbygg for å få studiekomp­etanse. Fagskolen er et annet alternativ. Det er en utdanning mellom videregåen­de opplaering og høgskoleut­danning. Inntakskra­vet er fagbrev. I tillegg tilbyr flere universite­ter og høgskoler den såkalte y-veien. Det betyr at du kan begynne på høyere utdanning med fagbrev som inngangsbi­llett.

Nøkkelen til å få jobb

Krystallku­len har få svar. Vi vet ikke hvordan yrkeslivet vil vaere om, la oss si 15 år. Det vi vet, er at med fagbrev i hånda er du mye bedre rustet til å laere nye ting eller omskolere deg helt. At flere gjennomfør­er opplaering­en, er samfunnsop­pdrag nummer én for oss i Skole-Norge. Utdanning er nøkkelen til å få jobb og bidra i samfunnet. Og for hvert år i opplaering, øker sjansen for å lykkes i arbeidsliv­et.

Til ungdommen vil jeg si: Snakk med yrkesrådgi­veren på skolen din og utforsk muligheten­e du har på vilbli.no eller vigo.no.

 ?? ROGALAND FYLKESKOMM­UNE ?? Yrkesfag gir gode muligheter for framtidig jobb, ikke minst i Rogaland hvor 130 yrker står klare til å ta imot de unge – med lønn i laeretida.
ROGALAND FYLKESKOMM­UNE Yrkesfag gir gode muligheter for framtidig jobb, ikke minst i Rogaland hvor 130 yrker står klare til å ta imot de unge – med lønn i laeretida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway