Stavanger Aftenblad

Praktisk handling

- Tor Magne Nesvik

DAGENS ORD: Mitt første halvmarato­n skal foregå på knallhard asfalt uten dagslys og utsikt i en tunnel under sjøen.

Jeg angrer allerede. Men det øker treningsmo­tivasjonen. Av samme grunn kler jeg på meg treningstø­y noen ettermidda­ger. For når klaerne først er på, øker sannsynlig­heten for at jeg faktisk tar en løpetur.

Små handlinger får gode konsekvens­er, er filosofien.

Stian K. Aarebrot utfordrer på liknende vis for troslivet: «Det er bønn i de foldede hender», skriver han. I stedet for å snakke om at en ikke har tid til å be; fold hendene, så gjør du det! Eller som Jan Størksen skrev en gang: «Alt begynner med at du kommer og slutter med at du uteblir». Gjør det, altså!

Skal jeg bli i bedre fysisk form må jeg melde meg på, og begynne treningen. Skal jeg utvikle troslivet, bør jeg kanskje tenke på samme måte? Vi har i for stor grad dyrket tenkning, tolkning og mening framfor handling i kirken. Hva jeg tror risikerer å bli isolert fra hva jeg gjør. Men tro og handling henger sammen. «Det er først når man gjør noe, man forstår hvorfor man burde gjøre det,» skriver Tomas Sjödin.

Når jeg som er herren og mesteren, har vasket deres føtter, da skylder også dere å vaske hverandres føtter. Jeg har gitt dere et forbilde: Slik jeg har gjort mot dere, skal også dere gjøre. (Joh. 13,14-15)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway