Stavanger Aftenblad

– Det er meg mot meg

- Erlend Nesje

SEEFELD: Hun har allerede vunnet gull. Men det viktigste gjenstår for Therese Johaug (30): Kampen mot seg selv. – Det er dumt å si at jeg ikke går for gull, innrømmer 30-åringen før sin favorittøv­else 10 kilometer klassisk.

Hun har deltatt i syv mesterskap.

Johaug har startet i 19 distansere­nn i VM og OL. Hun har gått 355 kilometer i mesterskap siden VMdebuten i Sapporo i 2007.

Hun har nesten vunnet det som vinnes kan. Men det er ett gull som mangler, det på 10 kilometer klassisk.

– Det er denne distansen jeg har drømt om å vinne. Det er den jeg mangler i samlingen.

– Hvorfor er den så viktig for deg?

– 10 kilometer klassisk er en individuel­l distanse. Det er meg mot klokka. Du blir ikke preget av at du går sammen med andre utøvere. Det er ikke noen taktikkeri­er her og der. Og så har jeg vunnet duatlon i VM tidligere, jeg har vunnet 30 kilometer i begge stilarter, jeg har også vunnet VM-gull i 10 kilometer skøyting med enkeltstar­t.

– Det er dette som er ekte langrenn for deg?

– Ja, jeg føler det. Det er meg mot meg.

La slagplanen i fjor

Da hennes venninner kjempet om OL-medaljer i Pyeongchan­g forrige vinter, dro Johaug, trener Pål Gunnar Mikkelspla­ss, lillebror Karstein og samboer Nils Jakob Hoff til Seefeld.

Her ble hver meter i VM-løypene analysert. Her ble slagplanen på 10 kilometer klassisk lagt.

– Jeg var her i Seefeld i to omganger, en gang i februar og en i mars, hvor jeg gikk testløp 10 kilometer klassisk og testløp duatlon. Jeg har hatt løypene her i hodet i treningsar­beidet det siste året, jeg har visst nøyaktig hva som har vaert mine svakheter og hva jeg må bli bedre på, og jeg har visst hva som har vaert mine sterke sider der jeg kan gjøre mine taktiske valg.

Johaug er i form, hun utklasset konkurrent­ene med 57 sekunder på den innledende 15-kilometere­n, og hun må finne seg i å vaere stor favoritt på distansen hun har likt så godt i alle år.

– Jeg vet det blir tøft. Jeg har hørt at Ebba Andersson kommer til å stille til start, og hun er god på akkurat denne øvelsen. Jeg skal ha god dagsform og gode ski for å lykkes.

«Sitter ikke her og lyver»

På mediemøtet dagen før den klassiske 10-kilometere­n ble Johaug konfronter­t med en svensk aviskommen­tator, som skrev at den norske favoritten løy da hun hadde som mål å ta medalje på den første VM-øvelsen.

– Jeg sitter ikke og lyver! Jeg står for målene jeg hadde før mesterskap­et, og det var å reise hjem med medalje. Men jeg har drømt om et gull i to år, og det fikk jeg på lørdag, sa Johaug.

– Hvordan ser du på muligheten­e for fire VM-gull?

– Det har ikke jeg noe fokus på. Jeg tar løp for løp.

– Er det noe som tyder på at formen skal dabbe av?

– Jeg har aldri gått på en kjempesmel­l. Men alle løp skal gås først.

Johaug har rett i det. Alle løp skal gås. Først ut er 10 kilometer klassisk.

Om hun liker det eller ikke, der er Therese Johaug storfavori­tt.

 ?? FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? Therese Johaug kjenner løypene i Seefeld svaert godt etter å ha vaert i VM-byen to ganger forrige vinter.
FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX Therese Johaug kjenner løypene i Seefeld svaert godt etter å ha vaert i VM-byen to ganger forrige vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway