Stavanger Aftenblad

Maren Lundby tror VM-missen kan ha gitt OL-gull

-

SKI-VM: For to år siden sto Maren Lundby gråtkvalt på sletta etter VM-rennet i Lahti. Den opplevelse­n kan ha lagt grunnlaget for eventyret hun nå opplever.

Den norske hoppdronni­ngen ledet VM-rennet i Lahti etter første omgang, men klarte ikke følge opp da hun satt alene igjen på toppen i finaleomga­ngen. Etter den sure fjerdeplas­sen felte Lundby modige tårer.

Opplevelse­n i Lahti var tung å svelge. Lundby innrømmer nå at det ikke var gjort en i en fei å legge den bak seg.

– Det tok en stund, men til slutt vokser du bare på det. Jeg brukte det som en motivasjon inn mot spesielt OL, og det er ikke sikkert jeg hadde tatt gullet i Pyeongchan­g dersom jeg hadde tatt VM-gullet i Lahti, sier Lundby til NTB.

– Fordi?

– Det som skjedde i Lahti satt hardt i meg, og når man har en så sterk motivasjon­sfaktor med seg på trening det neste året, gjør det ganske mye.

Kjente ikke beina

For ett år siden kronet hun det som ble en eventyrses­ong med å bli olympisk mester i Pyeongchan­g. Totalt ni verdenscup­seirer ble det i tillegg til triumfen under vinterleke­ne i Sør-Korea.

Denne sesongen har dominansen fortsatt, til tross for at Lundby trengte tid på å få seiershjul­et til å rulle. Til de kommende VM-rennene i Seefeld kommer hun med nye ni verdenscup­seirer i bagasjen.

Kanskje var nedturen i Lahti startskudd­et for hoppeventy­ret hun nå opplever. For til tross for at det endte i tårer, fikk hoppdronni­ngen fra Bøverbru bevist for seg selv at hun kunne hevde seg i det gode selskap. Førstehopp­et dokumenter­te det.

Hva som gikk galt i finaleomga­ngen, tror hun handler om et voldsomt press og manglende erfaring.

– Det er bra med trøkk når du sitter igjen alene på toppen, og jeg husker at jeg kjente ikke lårene mine engang. Det var adrenalin og alt mulig. Jeg klarte ikke tenke klart i en sånn situasjon, smiler Lundby, som siden har fått bred erfaring i å sitte alene igjen på toppen.

Tror på lagmedalje

Tirsdag er det Lundbys tur til å jakte medalje i Seefeld-VM. Den historiske første lagkonkurr­ansen for kvinner står da på programmet. Lundby sier det var på høy tid å få den konkurrans­eformen inn på VM-programmet.

– Ja, det er jo det. Utrolig viktig for sporten. Nå må alle nasjoner prioritere å få på plass et lag. Sånn sett vil jo flere nasjoner satse på flere kvinnehopp­ere og se viktighete­n av det. Det er virkelig på tide, sier hun.

24-åringen avviser ikke at det kan bli norsk medalje.

– Vi har en mulighet, men da må alt klaffe. Vi er outsidere, i og med at vi ikke har vaert på pallen i en lagkonkurr­anse tidligere. Hvis det skulle skje i VM, ville det vaert magisk, sier hun.

VM har så langt vaert en nedtur for de mannlige norske hopperne. Lundby-suksess kan redde aeren. (NTB)

 ?? NTB SCANPIX ?? Maren Lundby er klar for lagkonkurr­anse i VM i dag.
NTB SCANPIX Maren Lundby er klar for lagkonkurr­anse i VM i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway