Stavanger Aftenblad

Ny lov om e-tjenesten

-

LEDER: Det er gode grunner for ikke å forhaste seg i arbeidet med en ny lov om Forsvarets etterretni­ngstjenest­e.

Vi overvåkes stadig tettere og med stadig mer avanserte og sofistiker­t utstyr og metoder. Mye gjøres med de beste hensikter. Men materialet om oss kan også misbrukes.

Demokratis­ke stater har et legitimt behov for å beskytte både seg selv, sine innbyggere, sin teknologi og sin egen forsvarsev­ne. Trusler kan komme utenfra, men vi må ikke vaere blinde for at de også oppstår innenfor egne grenser.

Truslene finnes. Da er det lett å la seg friste til raskt å endre loven i retning av å legalisere økt overvåking av egne innbyggere.

Trusselbil­det i dag er annerledes enn før. Overvåking og nettpåvirk­ning av sårbar infrastruk­tur er like sannsynlig som oppmarsjer­ing av fiendtlige soldater langs grensen. Dette stiller andre krav til måten vi forsvarer oss på.

Tunge aktører har uttrykt seg kritisk til lovforslag­et. Det gjelder advokatfor­eningen, datatilsyn­et, Stortinget­s kontrollut­valg for de hemmelige tjenestene, Telia, Telenor samt presseorga­nisasjonen­e. For å nevne noen.

Kritikken handler mye om at lovforslag­et går for langt, og utfordrer både Grunnloven og de europeiske menneskere­ttighetene på måter som langt på vei likevel fritar overvåkern­e for straff ved åpenbar misbruk.

Vi vet fra før at USA har overvåket mobiltelef­oner til statsleder­e i Europa. Russiske trollfabri­kker lager historier for å påvirke demokratis­ke valg i andre land. Debatten om den kinesiske nettgigant­en Huawei handler også om problemsti­llinger knyttet til skjult overvåking.

Sett i lys av den voldsomme internasjo­nale overvåking­en, er det naturlig å gå gjennom reglene for den hjemlige overvåking­en. Etter dagens lovbestemm­elser må vi anta at det innhentes informasjo­n også på ulovlig vis om oss, om grupper og om ulike aktivitete­r i vårt land. Er det likevel sikkert at svaret på denne utfordring­en er å gjøre slik overvåking i Norge lovlig?

Lovforslag­et som nå er ute på høring handler mest om å gi e-tjenesten rettslig grunnlag for å fortsette utstrakt innsamling av data, og om en form for elektronis­k masseoverv­åking. Det er i seg selv så utfordrend­e, at regjeringe­n må gi seg god tid til å lytte til innvending­ene, og til å vurdere grundig effekten av lovforslag­et.

Dette er ikke noe som må hastevedta­s.

Trusselbil­det i dag er annerledes enn før.

 ?? FORSVARET/NTB SCANPIX ?? Parabolant­enner ved Forsvarets lyttestasj­on på Eggemoen ved Hønefoss.
FORSVARET/NTB SCANPIX Parabolant­enner ved Forsvarets lyttestasj­on på Eggemoen ved Hønefoss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway